Sun. Dec 3rd, 2023

Szokatlanul enyhe idő várható az óév utolsó és az új év első napjaiban

Szokatlanul enyhe lesz az idő az év végén és január elején az ország nagy részén, helyenként 16 Celsius-fokos nappali csúcshőmérséklettel – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) december 28-a és január 10-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben sokkal magasabb hőmérsékleti értékekre kell számítani a jelzett időszakban, mint ilyenkor általában. Ezen a héten szerdáig, illetve január 3-án és 4-én 7-11 fokos nappali csúcsértékek várhatók, és éjszaka sem csökken fagypont alá a hőmérséklet. A kéthetes időszak végén aztán valamelyest lehűl az idő, a hőmérséklet megközelíti a január első felében megszokott értékeket. December 31-éig elszórt helyi esőzésekre kell számítani, és január 4-e után ismét megnő a csapadék kialakulásának esélye.

A Bánságban, a Körösök vidékén és Máramarosban is az ilyenkor megszokottnál sokkal enyhébb lesz az idő ezekben a napokban, a legmelegebb napokon, azaz december 28-a és 30-a, majd január 2-a és 4-e között a nappali csúcsértékek 9-12 fok között alakulnak, éjszaka pedig 3-8 fok várható. A többi napon nappal 5-8 fokig melegszik a levegő, éjszaka mínusz 1 és 2 Celsius-fok körüli értékekre lehet számítani. Január 8-ától aztán ezekben a térségekben is lehűlés várható. Jelentősebb mennyiségű csapadékra keddtől péntekig van kilátás.

A hegyekben is enyhébb lesz az idő, mint az évnek ebben a szakában általában. Szerdáig nappal 1-8 Celsius-fokos csúcsértékek várhatók, éjszaka mínusz 4 és 4 fok körül változik a hőmérséklet. Az új év első napjaiban nappal mínusz 3 és plusz 4 fok közötti nappali csúcshőmérséklet várható, éjszaka mínusz 6 fokig hűlhet a levegő, 1700 méter fölött pedig ennél is hidegebb lesz. Hétfőtől szerdáig, majd január 4-e után számítani lehet csapadékra, többnyire eső, havas eső, a magas hegyekben hó formájában.