Mon. Oct 2nd, 2023

Szokatlan hideg után március 27-étől jelentős felmelegedés várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kéthetes előrejelzése szerint március 27-étől jelentős felmelegedés kezdődik, ugyanakkor a következő 14 nap során végig számíthatunk csapadékra.

A március 22-e és április 4-e közötti időszakra kiadott előrejelzés szerint a Bánságban és a Körösök vidékén a következő napokban még az erre az időszakra jellemző sokévi átlaghoz képest jóval hidegebb lesz, nappal 6-10, éjjel mínusz 2 és mínusz 7 Celsius-fok közötti hőmérsékleti értékekkel. Március 27-én jelentős felmelegedés kezdődik, a hőmérők higanyszála nappal 13-16, éjjel 1 és 5 fok közötti értékeket fognak mutatni. Április elseje és másodika hajnalán kissé hűvösebb lehet. Helyi jellegű, enyhe esőzésekre kell számítani, a csapadék valószínűsége március 28-a után megnövekedik.

Erdélyben a következő napokban az évszakhoz képest különlegesen hideg lesz, 2-7 fokos maximumokkal és mínusz 4 – mínusz 9 fokos minimumokkal. Március 27-étől itt is enyhülni kezd az idő, és a jövő héten a hőértékek már elérik a 10-15 fokot nappal, de éjjel se süllyednek mínusz 1 fok alá. Április első két napján Erdélyben is csípős lehet a hajnal. A térség déli és keleti régióiban enyhe csapadék várható, főleg havazás formájában. Március 29-e után nő a csapadék valószínűsége.

A hegyvidéken szintén rendkívül hideg lesz a következő napokban, éjszakánként mínusz 10-14 fok is lehet, és nappal se lesz mínusz 5 foknál melegebb. Március 27-én felmelegedés kezdődik, 1 és 7 fok közötti maximumokra és mínusz 2 – mínusz 6 fok közötti minimumokra számíthatunk. A Keleti- és Déli-Kárpátokban időnként havazni fog, március 29-e után nő a csapadék valószínűsége, ennek mennyisége azonban nem lesz számottevő.