Thu. Apr 18th, 2024

Szilágysomlyón folytatódnak a megkezdett munkálatok

December közepén a megye prefektusa felfüggesztette tisztségéből a szilágysomlyói polgármestert, ezáltal a törvénynek megfelelően a városvezető hatáskörét ideiglenesen Lazar Ioan Radu PNL-s alpolgármester vette át.

Szabó Ernő Csaba városmanager elmondta, a törvény szerint 90 napon belül meg kellene tartani a polgármesterválasztást, de ez akár egy évig is elhúzódhat. „Nem szeretnénk, hogy a polgármester hiánya bármilyen negatív hatással lenne a helyi lakosokra, ezért az alpolgármesterrel átvettük a feladatokat, tovább folytatjuk a megkezdett munkálatokat és új pályázatok megírására is készülünk. Az a legfontosabb, hogy a szilágysomlyóiak érdekét szem előtt tartva, tovább fejlesszük a várost. Az új híd 90%-ban elkészült, de addig nem adjuk át, amíg a hozzá vezető Nicolae Balcescu utcát nem bővítjük ki, nem alakítjuk át, hogy az a nagyobb forgalomnak megfeleljen” – mondta a városmanager.

Tervben van a vonatállomás előtt lévő nagyhíd felújítása, megvan rá az anyagi fedezet és a kivitelező cég is, de az időjárási viszonyok miatt tavaszig nem kezdik el a munkálatokat.

A fedett piac felépítésével jól haladnak, ha minden a terv szerint alakul, akkor év végére elkészül. A 2-es és a 3-as óvoda teljes felújítása, hőszigetelése folyamatban van, a következő tanévkezdésig ezt is át akarják adni – ismertette Szabó Ernő.

Fel akarjuk újítani a központi utcákat, a December 1 és a Libertatii utcát, ezeknek szeretnénk egy új arculatot adni, a meglévő zöldövezeteket átrendezzük, új villanyoszlopokat állítunk fel, és Zilahhoz hasonlóan a hálózatokat a föld alá helyezzük. Parkolóhelyeket alakítunk ki, a gyalogosátkelőhelyeket új megvilágítással látjuk el, a villamosautóknak töltőállomást biztosítunk. A munkálatokat akkor kezdjük, amikor a vízellátáshoz és szennyvíz-elvezetéshez szükséges csöveket cserélik, hogy ne kelljen többször feltörni az utcát, ugyanakkor, biztosítanunk kell majd az optimális közlekedést is” – nyilatkozta a városmanager, aki még hozzátette, a városban felújítottak három közkutat, az Andrei Muresan, az Eftimiu Murgu (Horea), és a Crisan utcán lévőt.

Kulcsár Mária