Wed. Sep 27th, 2023

Szilágysomlyó választások előtt áll

Június 27-én választások lesznek Szilágysomlyón. Mint tudjuk, Septimiu Turcas távozása után új polgármestert kell választani. Június 8-ig négy jelölt jelentkezett erre a tisztségre: Lazar Mihai Cristian – PNL, Sabou Romeo – PSD, Marius Bob – USR, Tulbure Calin – független jelölt. A helyi RMDSZ nem indított jelöltet.

 

A kialakult helyzetről, a polgár­mester-jelöltekről, valamint az RMDSZ által támogatott jelöltről Papp Zsolt helyi RMDSZ elnök nyilatkozott.

Nagyon nehéz volt dönteni, hogy melyik jelöltet támogassuk. Rengetegen kerestek meg minket, és kérdezték álláspontunkat. Kiemelem, hogy a június 27-ei választások során csak polgármestert választunk, nem taná­csosokat. A helyi tanács összetétele még 3 évig marad a régi: 8 PNL, 4 PSD, 3 RMDSZ, 1 USR és 1 PRO Romania tanácsos. Ennek alapján figyelembe kell vennünk, hogy városunk, valamint a helyi ma­gyarság számára melyik a megfelelőbb jelölt. Mind megyei, mind helyi szin­ten voltak egyeztetések pártokkal, és arra a következtetésre jutottunk, hogy figyelembe kell vegyük az országos és a megyei PNL-vel kötött koalíciós kap­csolatunkat, ezek alapján Cristian Mihai Lazărt fogjuk támogatni, mert a végső tárgyalásokat és egyeztetéseket velük folytattuk. Tudom, sokan nem értenek ezzel egyet, és lehet elítélnek minket ezért a döntésért, de ki kell hangsúlyoznom, hogy a múlt megmutatta, ellenzékből politizálni nagyon nehéz.

Komoly ígéreteket kaptunk a PNL-vel folytatott megbeszéléseinken, mely sze­rint kisebbségünk a jövőben nagyobb támogatást fog kapni, és itt megemlíteném a következőket: városgazda tisztség megtartása, magyar iskola fenntartása és karbantartása, egyházaink támogatása, a temetők útrendszerének felújítása, a ravatalozó rendbetétele, a líceum magyar osztályának visszaállítása, magyar feliratok a középületeken, utcák közművesítése és felújítása, új munkahelyek teremtése stb.

A múltban is voltak ígéretek, miért gondolja, hogy most más lesz?

Igen, az előző mandátumokban is voltak ígéretek, melyeket sokszor nem tartottak be, de ezek helyi megbeszélések tárgyai voltak. Mi most nem csak helyi, hanem a megyei és az országos vezetőséggel is tárgyaltunk. Ők biztosítottak arról, hogy a megbeszéltek szerint fognak cselekedni! Három év múlva ismét választások lesznek, és akkor majd számon lehet tőlük kérni az adott szót. Mi bízunk abban, hogy ezzel a döntéssel a város magyarsága végre nyerni fog, és a jövőben megerősíthetjük és építhetjük kis magyar közösségünket.

Megkérem a szilágysomlyóiakat, hogy június 27-én menjenek el szavazni, és tegyék voksukat arra a jelöltre, aki a legtöbbet tenne kis közösségünk fejlődéséért, megmaradásáért, és aki tovább folytatná városunk fejlesztését. Ehhez szükség van minden magyar ember szavazatára.

K.M.