Tue. May 28th, 2024

Szilágysomlyó – óvintézkedések a koronavírus-járvány idején

Szilágysomlyó polgármestere saját facebook oldalán hetente többször tájékoztatja a jelenlegi helyzetről, változásokról a helyi lakosságot – tudtuk meg Szabó Ernő Csaba városgazdától, aki kiemelte, továbbra is hangsúlyozzák, mennyire fontos az előírások betartása, ezért a városvezetés arra kér mindenkit, csak akkor hagyja el otthonát, ha nagyon szükséges. Hogy az egyedül élő, idős személyeken segítsenek, az önkormányzat szívesen áll rendelkezésükre, ha patikába vagy bevásárolni mennének, ezért felszólítják őket, hívják és jelezzék kéréseiket a 0768-852-461-es telefonszámon. Mint megtudtuk, eddig több mint húsz, többnyire idős magyar hölgy kért segítséget, mert nehézséget jelentett számukra a bevásárlás és a gyógyszerek beszerzése.

Sok más településhez hasonlóan, bár egyre nehezebb a fertőtlenítőszerek beszerzése, hetente háromszor fertőtlenítik az utcákat, negyedeket, tömbházakat, Szilágysomlyón 150 lépcsőház van, mindegyikben végeztek ilyen jellegű eljárást. Az ezzel foglalkozó cég olyan biocid alapanyagú szert használ, ami emberi szervezetre nem veszélyes, csak a vírusoknak árt – mondta a városgazda, aki hangsúlyozta, a helyi önkormányzat mindent megtesz, hogy a lakosságot megvédje a fertőzéstől, ennek köszönhető, hogy a városban nem regisztráltak még megbetegedett személyt, és otthoni elkülönítésben is csak körülbelül húsz egyén van, őket a megfigyelés ideje alatt folyamatosan ellenőrzi a helyi és az állami rendőrség.

A helyi kórháznál létrehoztak egy 6x8m-es elővizsgálati, szűrősátrat, és a fertőző vagy fertőzésre gyanús betegeket ott vizsgálják meg, hogy ne kerüljenek érintkezésbe más páciensekkel, és ne fertőzzenek az egészségügyi intézményben. Néhány napja elhangzott, hogy Szilágysomlyón is kezelnek majd koronavírusos betegeket, de ezt cáfolta a városgazda, mondván, egyelőre a gyanús eseteket Zilahra szállítják.

 

Jó hír

A jó idő kedvez a helyi munkálatoknak, ezért nem állt le, sőt jól halad a nemrég elkezdett hídépítés a Kraszna folyó fölött. Mivel pénteken hagyománya van a piacnak, ezért ez is továbbra fog működni, mert amint Szabó Ernő Csaba mondta, a helyi termelőket támogatni kell, és a lakosoknak is szükségük van a megyében termesztett alapélelmiszerre.

K.M.