Fri. Jul 12th, 2024

Szilágysági vőfélyek a X. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozón

Öt év kihagyás után a hajdúbihari Földes nagyközség Karácsony Sándor Közösségi Házában rendezték meg a X. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozót 2022. október 28-29-én.

A Szilágyságot e rangos eseményen a következő vőfélyek képviselték: Mihály István–Ady vőfély Szilágycsehből, Bákai Sándor vőfély és Gergely István vőfély Szilágyperecsenből, és Birtalan József énekes–furulyás Szilágybagosról, a Népművészet Mestere.

Száztizenegy, a történelmi Magyarország tájegységeinek alkalmi rigmusfaragója, kis és nagy vőfélye, gazdája, hívogatója, szószólója érkezett, a háborús helyzet miatt azonban idén nem volt kárpátaljai résztvevője a találkozónak.

A földesi önkormányzat, a Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület, a helyi civilszervezetek, a közösségi ház, számos közreműködő közösség és zenekar, valamint Gyönyörű Zsigmond és társainak összefogásával a Karácsony Sándor Közösségi Házban gazdag programkavalkáddal ismét méltó lehetőséget adtak a magyarság lakodalmi szokásainak felelevenítésére a kétnapos rendezvény keretein belül.

A Felvidékről, Erdélyből és a hazai településekről Földesre érkezett vőfélyek, gazdák, nagy keresztapák áttekintették azokat a népművészeti értékeket, amelyek az emberi élet fontos állomásához, a házasságkötéshez kapcsolódnak. A péntek esti megnyitón Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester és Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője megfogalmazta: a magyar nyelvterület vidékeiről érkezett vőfélyek és zenekarok találkozója a személyes kapcsolatok, barátságok megerősítés mellett arra is alkalmas, hogy bemutatókkal és köszöntőkkel életre keltsék a ma már feledésbe merülő lakodalmi hagyományokat.

A megnyitó után átadták a vőfélyeknek az okleveleket és egy kis üveg Sárándi nyári alma pálinkát. Péntek este egy vitafórummal folytatódott: ,,Vőfély hagyományok átmentése a mai lakodalmakban, alkalmi szokásrend megtartása, vőfélyek feladatkörének gyarapítása. A beszélgetést Gyönyörű Zsigmond főszervező vezette. Péntek este több zenekar is szórakoztatta a díszes megjelenteket: Agyagbanda Együttes-Miskolc, Bakator Zenekar –Hajdúböszörmény, Heit Lóri és zenekara Bihardiószeg és még nagyon sokan mások.

A szombati nap reggel 8 órakor látványos bivaly-tinó nyárson sütéssel Rózsa Péter biogazdász vezetésével kezdődött. Egész nap hagyományos lakodalmi sütemények és lakodalomban használt kellékek vására, kézművesek bemutatkozása (gyógyfűző, ötvös, viseletkészítő, szűrrátétes, szarufaragó, bőrdíszműves, kádár, vesszőfonó, lekvárkészítő, sajtkészítő, kovács stb.) 11 óra tájában a vőfélyek és a díszes vendégsereg muzsikaszó és éneklés kíséretében a közösségháztól átvonultak a Kállay Tájházhoz, ahol Oláh Ignác gyergyószárhegyi vőfély, kemenceépítő-mester és Kémenes Sándor segédmester által készített kemence avatására került sor.

Szép hagyományként megemlékeztek arról a 34 vőfélytársról, akik már az égi lakodalmakban szolgálnak. A tájház udvarán a vőfélyek emlékfáját Balázs Antal tanító 87 éves legidősebb vőfély Sepsiszentgyörgyről ültette el. Az esti Trianon-emlékműsor alkalmából Földesnek ajándékozta az általa diófából faragott Trianonra emlékeztető kopjafát.

A tájháznál lebonyolított ünnepség után mindenki visszavonult a Közösség Házhoz, ahol folytatódtak a színesebbnél színesebb programok. Kiemelkedő helyet kapott a menyegzőruhák viseletes bemutatója, a Folkpédiával Maksa Henrietta, a Népművészet Ifjú Mestere, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa – Pitlik-Sipos Eszter néptáncpedagógus, népviselet gyűjtő. Ezután sor került a gyergyószárhegyi lakodalmas műsorra, amit a Cika Hagyományőrző Csoport adott elő.

A nap a vőfélyek gálaműsorával zárult. Az egész rendezvény pedig hajnalig tartó bállal.

Ismét egy dúsgazdag felejthetetlen élménnyel és emlékkel térhettünk haza.

Gyönyörű Zsigmondnak és a szervezőknek köszönjük a meghívást, hogy öt év után újra ott lehettünk e rangos eseményen.

Az ötödik civil vőfély–hobbi fotós

Szabó Árpád –Szilágycseh