Thu. Jun 20th, 2024

Szilágysági Termék védjegy létrehozása

A Partiumi Falugazdász Hálózatot működtető Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület ösztönzésére az elmúlt héten három településen (Kárásztelek, Kraszna és Szi­lágycseh) közel 70 érdeklődővel a Szilágysági Termék védjegy bevezetésével és használatával járó tennivalókat beszéltük meg. A résztvevők között voltak méhészek, zöldség- és gyümölcstermelők, kézművesek, borászok és mezőgazdászok is egyaránt. A Szatmár Termékek mintájára szeretnénk létrehozni a Szilágysági Termékek védjegyét, aminek célja a helyi termelők és mezőgazdasági, élelmiszeripari, kézműves termékek népszerűsítése.

Kovács Szabolcs a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora, valamint Kovács Beáta a Szatmári Termék koordinátora beszámoltak, hogy milyen haszonnal és előnyökkel jár, ha valaki e védjegy alatt értékesíti termékeit, és hogyan segíti tevékenységüket. Beszéltek arról, hogy milyen feltételeknek kell eleget tegyen aki a Szilágysági Termék védjegy alatt kínálja termékeit a vásárlóknak. Elmondták, hogy a megye vezetőivel karöltve évente több vásárt is szerveznek, ahol e védjegy alatt álló termékeket árusítják a termelők. Előadásukban kiemelték, hogy a vásárokon ingyen van biztosítva a hely az árulásra, ugyanakkor a termelők termékeinek népszerűsítése és marketingje is ugyanúgy biztosítva van. Említve volt, hogy már a nyugati országok piacaira is sikerült termékeikkel megjelenniük, ahol nagyon jó árban értékesítették termékeiket. Sokan vannak már, akik a helyit, a minőségi termékeket részesítik előnyben, és azokat fogyasztják.

Bízunk benne, hogy a Szilágyságban is lesz érdeklődés és lesz folytatása e nemes kezdeményezésnek. Az érdeklődők kérdéseikkel keressék a Partiumi Falugazdász Hálózat Szilágy megyei falugazdászait:

Bákai-Dóra Gabriellát Szi­lágy­­somlyó, Szilágynagyfalu, Szilágysámson, Sarmaság vonzáskörzetében 0735502304 –es telefonszámon.

Bálint Rozáliát Zsibó, Szilágycseh, Szilágyszeg, Kusaly vonzáskörzetében 0740308596-os telefonszámon.

Sütő Attilát Kraszna, Szilágyperecsen, Szilágybagos, Kémer, Kárásztelek és Zilah vonzáskörzetében 0735500322-es telefonszámon.

Sütő Attila