Sat. Dec 2nd, 2023

Szilágy megyében is megkezdődött a védőoltási kampány

Január 4-én, a déli órákban megkezdődött a koronavírus elleni oltási kampány a Zilahi Megyei Sürgősségi Kórház I. számú oltásközpontjában, ahol tíz önkéntes egészségügyi alkalmazott kapta meg a vakcinát. Az első tíz beoltott személy között volt Dr. Pușcaș Monica, a fertőző osztály vezető főorvosa, Dr. Găvriluț Gabriel, a pneumológia osztály főorvosa, és Dr. Csákvári Sándor, a Szilágy Megyei Orvosi Kollégium alelnöke.

A védőoltási kampány elindítása fontos pillanat a világjárvány elleni küzdelemben, általa egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy visszatérjünk a megszokott mindennapjainkhoz. Turcas Virgil, Szilágy megye prefektusa, megköszönte az egészségügyi alkalmazottaknak, hogy elsőként és önként vállalkoztak az oltásra, ami mindenki számára ingyenes.

A magukat beoltatni óhajtó személyek a háziorvosnál vagy a https://programare.vaccinare-covid.gov.ro címen iratkozhatnak fel.

Az első szakaszban az egészségügyi alkalmazottak és a szociális gondozók, a második szakaszban a veszélyeztetett személyek, illetve a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók jelentkezhetnek oltásra, a harmadik szakaszban a lakosság minden további tagja kérheti az oltást.

A vakcína beadása előtt megmérik a személy lázát, és ha nem nagyobb 37,3 Celsius-foknál, akkor megkaphatja az oltást. Előtte kitöltenek egy epidemiológiai formanyomtatványt és egy nyilatkozatot arról, hogy beleegyezik az oltásba. Ezt követően megvizsgálják, hogy a beoltásra váró személynek van-e valamilyen ellenjavallata az oltással szemben. Ha nincs, megkapja a vakcinát, majd huszonegy nap múlva a második védőoltást is. Az oltást követően a személy tizenöt percet kell várjon a helyszínen, hogy megfigyeljék az állapotát, amennyiben valamilyen mellékhatás jelentkezik, az illetőt hat hónapon keresztül figyelemmel kísérik.

K.M.