Fri. May 7th, 2021

Szijjártó Péterrel egyeztetett Gyulán Bogdan Aurescu külügyminiszter

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélést szerdán Gyulán Bogdan Aurescu román külügyminiszter. A két tárcavezető több kétoldalú megállapodást is aláírt.

A találkozót követő sajtótájékoztatón a román diplomácia vezetője rámutatott, magyar hivatali kollégájával a Magyarország Romániában végrehajtott gazdasági programjai kapcsán aláírandó megállapodásról is egyeztettek, ismét felsorakoztatva azokat az alapelveket, amelyekre épülnie kell az együttműködésnek. ,,Ezek a következők: átláthatóság, diszkriminációmentesség, hatékony felügyeleti és ellenőrzési mechanizmusok, amelyekbe a román hatóságokat is bevonják és az európai versenyjogi szabályok betartása” – mondta.

A két tárcavezető aláírta a kisebbségi ügyekkel foglalkozó román-magyar bizottság megállapodását is.

,,Immáron a második alkalommal találkozunk idén, és az eredmények reményt adnak a kétoldalú kapcsolatok újraindítására és fejlesztésére, hogy azok mindkét ország javát szolgálják, a román és magyar állampolgárokét egyaránt, etnikai hovatartozástól függetlenül” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a szerdán aláírt megállapodás új fejezetet nyit a közös tevékenységekben.

Bár a tárgyalások elkezdésétől számítva tíz évet váratott magára a megállapodás aláírása, és a dokumentum olyan témákra is kitér, amelyek kapcsán eltérnek az álláspontok, ez mindenképpen tükrözi a Románia területén élő magyarok, illetve a Magyarországon élő románok jogainak biztosítása érdekében tett erőfeszítéseket – hangoztatta Aurescu.

A két miniszter ugyanakkor aláírta a 2006-ban, illetve 2014-ben Bukarestben kelt kormányközi megállapodás módosítását is két új határátkelő létesítése érdekében. Ezek az Arad megyei Kisvarjaspuszta és a Békés megyei Dombegyház, illetve a szintén Arad megyei Ottlaka és a Békés megyei Elek között nyílnak.

A román tárcavezető köszönetét fejezte ki magyar hivatali kollégájának, amiért Magyarország támogatja Románia schengeni csatlakozását.

,,Reméljük, hogy Románia schengeni csatlakozásával (…) ezek az akadályok elhárulnak, megszűnik a határellenőrzés” – nyomatékosította.