Mon. Oct 2nd, 2023

Szigorítás: zöldigazolvány, negatív teszt vagy karanténkötelezettség az országba való belépéskor

Újabb megszorító intézkedéseket jelentett be Alexandru Rafila egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár, miután vasárnap délelőtt tárgyalásokat folytattak az új koronavírus-variáns, az omicron terjedésének megakadályozására. Az országba való belépéskor zöldigazolványt vagy negatív PCR-tesztet kell felmutatni, aki egyikkel sem rendelkezik és nem is esett át a betegségen, továbbá az EU-n kívülről érkezik, 10 napra automatikusan karanténba kerül.

Az EU-n kívüli országokból érkező román és uniós állampolgárok csak 48 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-teszt felmutatásával léphetnek be Romániába – jelentette be vasárnap az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila a koronavírus omikron variánsának romániai megjelenése miatt hozott intézkedéseket ismertette a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján. Közölte, a szigorítás „két-három nap múlva” lép érvénybe.

A miniszter elmondta, az EU-n kívüli országokból érkező személyek 10 napos karanténba kerülnek Romániában, ha nincsenek beoltva. Az EU tagállamaiból érkezők az uniós digitális Covid-igazolvánnyal léphetnek be az országba, ugyanúgy, mint eddig. Azok a piros zónás EU-tagállamokból érkező oltatlan személyek, akik az elmúlt hat hónapban nem estek át a koronavírus-fertőzésen, szintén 10 napos karanténba kerülnek. Ugyanakkor 14 napos karanténba kerülnek azok az oltatlanok is, akik az elmúlt hat hónapban nem estek át a koronavírus-fertőzésen és nem mutatnak fel a határon egy 72 órásnál nem régebbi negatív RT-PCR-tesztet – sorolta Rafila.

A tárcavezető tájékoztatása szerint ezeket az intézkedéseket az országos vészhelyzeti bizottság fogadja majd el a koalícióban való megvitatásuk után. Hangsúlyozta, hogy legkevesebb „két-három napon belül” lépnek majd hatályba, így lesz idő tájékoztatni róluk a lakosságot.

Újságírói kérdésre elmondta: a 12 éven aluli gyermekek számára várhatóan továbbra sem lesz kötelező határátlépéskor a negatív RT-PCR-teszt bemutatása.

Raed Arafat ugyanakkor bejelentette, december 20-tól a Romániába beutazó személyeknek a határátlépés előtt ki kell tölteniük egy nyomonkövetési formanyomtatványt. A katasztrófavédelmi államtitkár emlékeztetett arra, hogy a nyomonkövetési formanyomtatványt (Passenger Locator Form) már nagyon sok ország bevezette. Ez segítséget nyújt a hatóságoknak ahhoz, hogy szükség esetén felvehessék a kapcsolatot a határátlépés után a beutazó személyekkel – magyarázta az államtitkár.

„A nyomtatvány kitöltésére azért van szükség, mert tudnunk kell, hogy hol keressük azokat, akik esetleg érintkeztek fertőzöttekkel. Tőlük megtudhatjuk azt is, hogy kik ültek mellettük a buszon vagy repülőn, amikor beutaztak az országba. Tehát ez a nyomtatvány a járványügyi ankét lefolytatásában segít” – részletezte Arafat.

A kormány közleménye szerint a nyomonkövetési formanyomtatvány bevezetésére azért lesz szükség, mert a decemberi ünnepek idején várhatóan sok román állampolgár tér vissza az országba, és időközben terjedni kezdett a világon a koronavírus omikron variánsa.