Tue. Jun 18th, 2024

Szenátusi bizottság/Fălcoi: a 112-t indokolatlanul hívó személyeknek maguknak kell állniuk a kiszállás költségeit

Pozitívan véleményezte kedden a szenátus védelmi bizottsága az 112-es segélyhívószámra vonatkozó rendeletet, amely előírja, hogy annak, aki indokolatlanul hívja a sürgősségi számot, ki kell fizetnie a bevetés költségeit.

,,Az a személy, aki indokolatlanul hívja az 112-es hívószámot, mozgásba hozva az egész rendszert, személyzetet és technikát, fizesse a kiszállás minden felmerülő költségét. Számomra ez természetes dolognak tűnik, és lehet, hogy ez az indokolatlan hívások csökkenéséhez vezet”- mondta Nicu Fălcoi, a szakbizottság tagja, aki a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) képviseli a felsőházban.

Kifejtette, a bizottság törölte a javaslatból azt a cikkelyt, amely előírta, hogy feltöltőkártyákat csak személyazonossági igazolvány alapján lehet vásárolni, mivel az sértette volna a személyes adatok feldolgozásának biztonságára vonatkozó uniós előírásokat. Fălcoi hangsúlyozta, ő a szóban forgó cikkely megtartását támogatta.

,,Az biztos, hogy nem mi lennénk az első ország Európában, ahol ez a gyakorlat. Nyolc vagy kilenc országban csak személyazonossági alapján lehet feltöltőkártyákat vásárolni, és véleményem szerint ezzel jelentősen csökkene a hamis hívások száma” – mondta Nicu Fălcoi.

A rendeletet első házként tárgyalja a szenátus.

agerpres.ro