Wed. Jul 24th, 2024

Szegények Világnapja: adakozásra kérjük a gazdákat

A Szegények Világnapjára készülve kertjeik zöldség- és gyümölcsterméséből kérik adományozásra a termelőket a Partiumi Falugazdász Hálózat. A gazdák által felajánlott zöldségeket és gyümölcsöket a térségi falugazdászok gyűjtik be és juttatják el a térségi idős- és gyermekotthonoknak, közösségi konyhát működtető segélyszervezeteknek.

A szegények közelgő, november 10-i világnapja alkalmából adakozásra, egy kosárkányi friss zöldség vagy gyümölcs felajánlására kéri a bihari, szatmári, szilágysági és máramarosi gazdálkodókat, gazdasszonyokat a Partiumi Falugazdász Hálózat. Az adományokat Szatmár megyében a Máltai Szeretetszolgálat, Bihar és Szilágy megyében pedig a térségi gyermekotthonok, szociális intézmények közösségi konyháira juttatják el a falugazdászok, annak érdekében, hogy a gazdák felajánlásaiból friss zöldségek, különféle savanyúságok, tartós alapélelmiszerek kerülhessenek a rászoruló családok, nélkülöző gyermekek és idősek asztalára a téli hónapokban is.

„Környezetünkben sok olyan család él, akiknek ritkán vagy sosem adatik meg a bőség érzete. Akiknek ősszel sem telik meg a kamrája. Akiknek a pénzhiány miatt nincs mit eltenniük, félretenniük a közelgő téli időszakra. Az őszi betakarítási bőségben gondoljunk a szegényekre, a nélkülözőkre is. Lehetőség szerint jutassunk kertjeink friss zöldség- és gyümölcs terméséből azoknak, akiknek más módon nem jut. Részeltessünk egy kosárkával, ládikóval másoknak is abból a termésből, abból az áldásból, amit a Jó Istentől kaptunk” – fogalmazott Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője.

A felajánlott zöldség-csomag bármilyen idényzöldséget – például burgonyát, karfiolt, káposztát, hagymát, paprikát, répát, sütőtököt – tartalmazhat, de szívesen veszik az alma- vagy egyéb helyben termő gyümölcsféleségekből összeállított adományokat is – tette hozzá Kovács Szabolcs.

Az adakozni kívánó gazdákat arra kérik, keressék a térségükben tevékenykedő falugazdászokat

Szilágy megyében három falugazdász gyűjti a gazdák szegények világnapi felajánlásait. Sütő Attila (0735-500.322) Kraszna, Kémer, Bagos és Szilágyperecsen vonzáskörzetében, Csere Nagy József (0731-835.406) pedig Zsibó és Szilágycseh vonzáskörzetében Somogyi Zalán (0754-488.911) Nagyfalu, Sarmaság, Szilágyballa. Somlyó térségében veszi át a gazdák adományait.

Sütő Attila