Wed. Sep 27th, 2023

Számtalan lehetőséget rejt a Szilágyság számára a helyreállítási terv

Az Országos Helyreállítási Tervet (PNRR) ismertette kedd délelőtt a szilágysági önkormányzati vezetőknek Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára. Mint mondta, sok befektetési lehetőség lesz, ezért a pályázóknak fontos időben felkészülniük ezekre, kialakítaniuk a stratégiát, és megyei, illetve helyi szinten felállítaniuk a prioritásokat.

Jó hír, hogy a kétezer lakosnál kisebb települések is pályázhatnak, továbbá Zilah, a nagy megyeközpontokhoz hasonlóan ugyanazokkal az esélyekkel indul. Nagy összeg pályázható ifjúsági és szociális lakások építésére, főleg az egészségügyben és az oktatásügyben dolgozók számára, zöldbuszok vásárlására, elektromos töltőállomások létrehozására, és okos közlekedési rendszer kialakítására.

A reformok során az elkövetkezendőkben 1000-1500 tömbház és 2000 közintézmény energiahatékony felújítására is lehet pályázni, 88 ezer háztartásban oldanák meg a víz- és csatornarendszerhez való csatlakoztatást, és mivel a hulladékgazdálko­dás nagy problémát jelent, fejlesztik a Környezetőrséget, valamint 553 légszennyezés-ellenőrző berendezést alakítanak ki.

Az egészségügyi pilléren 3000 háziorvosi rendelő felszerelésére és felújítására is lehetőség adódik, főleg a vidéki környezetben élők számára, hogy „ne csak egy sztetoszkóp vagy vérnyomásmérő álljon a háziorvos rendelkezésére, hanem olyan orvosi műszer is, amellyel könnyebben tud pontos diagnózist felállítani”, ezáltal nem kellene szinte minden esetben szakorvoshoz irányítani a beteget – hangzott el. Továbbá lehetőség lesz 25 közegészségügyi egység, állami kórház infrastruktúrájának felújítására is.

Az oktatás terén, elsősorban a mezőgazdasági iskolákban növelnék a hallgatók számát, 50 új iskolát, 140 bölcsődét, 10 duális oktatási központot hoznának létre, 1800 zöld iskolabuszt szereznek be, de lehetőség lesz tantermi berendezések, informatikai eszközök megpályázására is. Olyan lehetőséget nyújtanak, amelyek által szakembereket tudnak kinevelni, hogy a fiatalok itthon maradhassanak – mutatott rá az államtitkár.

Még nagyobb hangsúly a turizmuson
„A jövőben lehetőség adódik az építészeti örökség megőrzésére, emlékmúzeumok kialakítására, de minden esetben a tervek legyenek előkészítve, mert csak így lehet sikeresen pályázni” – fogalmazta meg Hegedüs Csilla.

Seres Dénes parlamenti képviselő kiemelte, a turizmusra is lehet alapozni a Szilágyságban, mert sok középkori templommal és hagyományos borospincével büszkélkedhet a megye. Ennek kapcsán elhangzott, hogy a magántulajdonban lévő házak felújítására is lehet pályázni, ahova majd Torockó és néhány székelyföldi település példáját követve turistákat fogadhat a házigazda. A pályázáshoz viszont fontos a prioritások előkészítése, valamint a telekkönyvezés.

A terv keretében bicikliutak kiépítésére is lehetőség nyílik, a­­mely akár településeket is összeköthet, ezért a megyei tanácsosok figyelmét felhívva elhangzott, hogy háromezer kilométernyi bicikliút kiépítésére lesz lehetőség. A 11 kulturális útvonal által, amely magában foglalja az A-kategóriás műemlékeket, kastélyokat, temp­lomokat, bojárházakat, kúriákat, szin­tén a turisták bevonzása a cél. A hagyo­mányos építészettel rendelkező falvak útján 150 épület korszerűsítésére lesz lehetőség, amely alkalmat nyújt arra, hogy miközben a munka zajlik, a helyi mesterek megtanulhatják a felújítás fortélyait.

A közbeszerzési törvény keresztbe tehet

Az elmúlt évtizedekben az önkor­mányzatok a szükséges infrastruktúra kiépítésére fektettek hangsúlyt, most lehetőség adódik további fejlesztésre, és a Szilágyság az egyik leglátogatottabb turisztikai célpont lehet többek között a váralmási és a szilágysomlyói várnak köszönhetően, valamint a sarmasági udvarházak révén. A turizmus harmóniát teremt, a vidéknek óriási lehetőséget nyújthat a fejlődésre, ezért e téren is el kell készíteniük a fejlesztési stratégiát.
Szilágyi Róbert-István, a megyei tanács alelnöke hangsúlyozta, számtalan esetben hiába van meg a szükséges előtanulmány a pályázathoz. Ha nem hoznak radikális változtatást a közbeszerzési törvény terén, kevés eséllyel lehet pályázni, ezért ennek mielőbbi megoldására hívta fel a figyelmet.

maszol.ro, K.M.