Wed. May 29th, 2024

Szabadon internetezhetnek a szilágysomlyóiak is

Az Európai Bizottság bejelentése alapján Szilágysomlyó is sikeresen pályázott, ezáltal ingyenes vezeték nélküli internetes pontokat létesíthetett. A megnyert EU pályázat révén lehetővé vált, hogy a város 15 ezer eurónyi WiFi4EU-utalványt kapjon, amiből fedezték a berendezések és a hotspotok telepítésének költségeit.

Az utalványban részesülő önkormányzatoknak vállalniuk kellett, hogy az adott közterületen ingyenes és jó minőségű wifi-kapcsolat biztosítása céljából legalább 3 évig fizetik az internet-hozzáférés díját (internet-előfizetés), valamint a berendezések rendeltetésszerű üzemét biztosító karbantartás költségeit. A város a Telekom Romania Communicationsszal kötött szerződést, hogy mindez megvalósulhasson.

Szabó Ernő Csaba városgazda elmondta, szerdától 13 helyen, a központi, a Báthory, a Fenyvesi és a Horea parkban, az egykori piac és a Cubic területén, a focipályán, a Kraszna partján, a Magura kertben (Mártonffy), a Holokauszt múzeumnál, az új kórháznál és Csehiben lehet ingyen internetezni. „Az internet nagyon fontos a mai világban, az utóbbi időben ezt meg is tapasztaltuk, mert nélküle az ügyintézés, az online tanulás és még sorolhatnám, lehetetlenné vált volna. Továbbá, ha a közhelyeken, parkokban is elérhetővé válik az internet, a fiatalok több időt töltenek majd a szabadban, és remélhetőleg nem csak azért, hogy a neten szörfözzenek” – tette hozzá a városgazda.

Kulcsár Mária