Mon. Oct 2nd, 2023

STS: hat nyelven érhető el az Apel 112 alkalmazás, többek közt magyarul és ukránul is

 A Különleges Távközlési Szolgálat (STS) új fordításokkal bővítette a 112-es segélyhívás alkalmazást (Apel 112), amely mostantól román, magyar, angol, francia, német és ukrán nyelven is használható.

Az új funkciók eléréséhez legújabb verziójára kell frissíteni az alkalmazást a Google Play-ben vagy az App Store-ban – közölte a STS.

Az STS ugyanakkor közbenjárt a mobilszolgáltatóknál annak érdekében, hogy a barangolási szolgáltatásról szóló üzenet, amelyet a Romániába való belépéskor kapnak az emberek, tartalmazza azt a tájékoztatást, hogy vészhelyzet esetén hat nyelven lehet használni az 112-es mobilalkalmazást.

A frissítések intuitív, könnyen használható menüt biztosítanak a románul nem beszélők számára. Ha a telepítéskor az alapértelmezett nyelvtől eltérő nyelvet állítottak be, a menü és a helymeghatározási információk a kiválasztott opciónak megfelelően jelennek meg – tájékoztat a STS.

A hat nyelv egyikének kiválasztásához a következő lépések szükségesek: 1. lépjen a Setări (Beállítások) menübe, és válassza a Limbă (Nyelv) funkciót; 2. válassza ki a nyelvet, amelyen a navigációs információkat meg kívánja jeleníteni. Ezt követően a menü automatikusan konfigurálódik.

Az STS emlékeztet, hogy a 112-es segélyhívás alkalmazás lehetővé teszi a segélyhívást kezdeményező készülék helymeghatározási adatainak AML (Advanced Mobile Location) formátumban történő továbbítását a 112-es segélyhívó szolgálat számítógépes rendszerébe. Az alkalmazás csak a segélyhívás ideje alatt használja a mobiltelefon adatkapcsolatát és helymeghatározóját (GPS).

Ugyanakkor a 112-es segélyhívó szolgálat operátorai a nemzeti kisebbségi nyelveken és számos világkommunikációs nyelven is fogadják a hívásokat.

Az életmentő Apel 112 alkalmazást eddig több mint 600.000 alkalommal töltötték le. Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play vagy az App Store alkalmazásboltból.