Tue. Jul 16th, 2024

Start-Up Nation: 200.000 lejes támogatást kaphat, aki hazajön külföldről, és Romániában kezd vállalkozásba

Kétszázezer lejig terjedő finanszírozást kaphatnak azok a külföldön élő román állampolgárok, akik hazajönnek és itthon kezdenek vállalkozásba – közölte pénteken a turisztikai és vállalkozásügyi minisztérium.

A finanszírozás a Start-Up Nation program harmadik kiírása keretében valósul meg.

‘Románia jelenti az otthont! Itt tudunk egyre virágzóbb jelent és jövőt építeni magunk és gyermekeink számára’ – jelentette ki Constantin-Daniel Cadariu tárcavezető, emlékeztetve, hogy a vállalkozási kedv serkentésére indított Start-Up Nation programra idén első ízben a diaszpórában élő román állampolgárok is pályázhatnak.

A vissza nem térítendő támogatás felső határa 200.000 lej. Azok a külföldön élő román állampolgárok számíthatnak erre a finanszírozásra, akik vállalják, hogy hazatérnek, és Romániában alapítanak olyan céget, amely legalább két, teljes munkaidős munkahelyet teremt.

Azok a pályázók, akik csak egy munkahely teremtését vállalják, maximum 100.000 lejes támogatást kaphatnak. A kedvezményezett vállalatnak ezen kívül a projekt értékének legalább 5 százalékát kitevő társfinanszírozást kell biztosítania.

A pályázónak tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel vagy hosszú távú tartózkodásra jogosító vízummal kell igazolnia, hogy az utóbbi 12 hónapban külföldön élt.

Pályázni online lehet a granturi.imm.gov.ro felületen, határidő: szeptember elseje.

A Start-Up Nation diaszpórának elkülönített keretösszege 20.031.000 lej. A programot menedzselő vállalkozásügyi minisztérium célja, hogy ezer pályázónak biztosítson támogatást. Az érdeklődők a 021 90 59-es telefonszámon kérhetnek bővebb eligazítást.