Tue. May 28th, 2024

Sógor Csaba: meg kell védenünk a kelet-európai fuvarozók érdekeit az EU-ban

A nemzetközi fuvarozásra vonatkozó új európai jogszabály-tervezet ellen tiltakoztak romániai fuvarozók az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt csütörtökön. Amennyiben az EP elfogadja az új jogszabályt, a kelet-európai fuvarozók elveszíthetik versenyelőnyüket, sőt, ki is szorulhatnak az európai fuvarozási piacról. Sógor Csaba EP-képviselő szerint meg kell akadályozni a visszaéléseket, illetve a közös piac feldarabolását – erről több módosító indítványt is benyújtott az eredeti törvénytervezethez.

Az RMDSZ-es politikus a tüntetőknek elmondta, már több mint egy éve védik a kelet-európai fuvarozók érdekeit ebben a vitában: az Európai Parlament plénumában már két alkalommal leszavazták a tervezetet és visszaküldték újratárgyalásra a dokumentumot az illetékes szakbizottságba.

Fel kell mutatnunk, hogy mi, kelet-közép-európaiak nem másodrendű állampolgárai vagyunk az EU-nak. Nem engedhetjük, hogy a mi érdekeinket háttérbe szorítsák” – magyarázta a képviselő.

Az Európai Bizottság tervezete szerint egyrészt arra köteleznék a nemzetközi fuvarozási cégeket, hogy minden egyes országban, amelyen áthaladnak, a helyileg meghatározott bérezést biztosítsák a kamion-, illetve buszsofőröknek. Az erdélyi képviselő szerint az egyenlő bérezésre vonatkozó szabályozás elsősorban a nyugati piaci szereplőket hozná helyzetbe, hiszen a kelet-közép-európai, jelenleg versenyképesebb sofőrök költségei így rendkívül megnövekednének, ez pedig előbb-utóbb a nyugat-európai piacról való kiszorításukat eredményezné, ugyanakkor drágulást okozna a szállított termékek árában is.

RMDSZ Tájékoztató