Sun. Jun 16th, 2024

Újabb afrikai sertéspestises esetet észleltek Szilágy megyében. Végh Sándor alprefektus elmondta, hogy a múlt héten a Márkaszék községhez tartozó Huta tanyán, most a Dersida (Bobota) községhez tartozó Kisdersidán azonosították egy gazdaságban az afrikai sertéspestis vírusát.

A három kilométeres karanténövezet részben Sarmaságot is érinti. A megfigyelési körzet már kiterjed több környékbeli falura, átnyúlik Szatmár megyébe, ahol érinti részben Alsószoport és Bogdándot is. A karanténövezetben szigorúan ellenőrzik a gazdaságokat, a 10 kilométeres megfigyelési övezetben pedig rendszeresítik a járőrözést, és megfelelő egészségügyi iratokkal nem rendelkező állatszállítmányt találnak, azonnal leölik az állatokat.

Végh Sándor alprefektus szerint az afrikai sertéspestis elterjedését egyetlen úton lehetne megállítani: ha a vadásztársaságok tennék a dolgukat, és gyérítenék a vaddisznóállományt. Ez nem csak a járvány elterjedését akadályozná, hanem a gazdák ültetvényeiben esett károkat is mérsékelné.
(J.L.)