Sat. Sep 26th, 2020

Sárga zónában van a szilágybagosi iskola

A szilágybagosi iskola jelenleg sárga zónában van, de az igazgatónő, Bacsadi Diószegi Piroska bizakodó, reménykedik, hogy a helyzet mielőbb javulni fog, és megfelelő módon történhet majd a tanítás.

– Reméljük, hogy elkezdődhet a ,,szemtől szembeni” ,,face to face” oktatás, de minden lehetőségre gondolnunk kell, ezért iskolakezdésig, szeptember 14-ig iskolánk minden pedagógusa részt kell vegyen az online oktatás módját célzó továbbképzésen, hogy minél hatékonyabb munkát végezhessen online is, ha szükséges, ebben a tanévben.

Milyen nehézségbe ütközünk?… hát rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Nem tudjuk még, hogy fogják betartani a távolságot a pici 2-3 éves csöppségek, hogy fogják ők megérteni, hogy ma csak ,,azzal” ,,ezzel” a játékkal szabad játszani, és nem szabad a másik székre ülni, de még megfogni sem szabad az óvó néni kezét… – de arra fogunk törekedni, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk, hogy az előírásokat betartsuk, mert a legfontosabb mind a gyerekek, mind a pedagógusok egészsége.

Az elmúlt tanév II. félévében igyekeztünk gyermekeink számára biztosítani az online oktatást. Minden magyar tagozatos diákkal sikerült kapcsolatot teremteni, sikerült a VIII-ik osztályt a vizsgára felkészíteni. Az iskola másként tevékenységeket megszervezni. Pedagógus kollégáim használták a Google Classroomot, a Zoomot, a Facebook Messengert, WhatsAppot. A roma gyerekeket nehezebb volt bevonni az online tevékenységekbe a megfelelő elektromos eszközök hiánya miatt, (többségük telefon segítségével dolgozott) de velük is sikerült megvalósítani a kitűzött célok egy részét – tájékoztatott Bacsadi Diószegi Piroska, a bagosi igazgatónő.

A Szilágybagosi 1 Sz. Általános Iskolához két óvoda is tartozik: a szilágybagosi és a szilágyborzási óvodák, így az oktató-nevelő munka négy épületben zajlik. A tantermek mellett hálóterem, ebédlő, konyha van kialakítva a bagosi napközis csoport számára.
A helyi önkormányzat jóvoltából az épületek, tantermek fel vannak újítva, (2013-ban új iskolát avattak), ezért ezen a nyáron nem végeztek javítási, felújítási munkálatokat, csak fertőtlenítést, viszont egy nagyobb pénzösszeget biztosítottak számukra két új kazán megvásárlására, beszerelésére (a szerelési munkálatok most vannak folyamatban).

A 2020/2021-es tanévben a Szilágybagosi 1 Sz. Általános Iskolában 293 gyerek részesül oktatásban. Ebből 177 magyar anyanyelvű (104 iskolás, 73 óvodás) és 116 roma nemzetiségű, ők a román tagozaton tanulnak.

Az oktató-nevelő munkát ebben a tanévben 29 pedagógus végzi, ebből 5 óvodapedagógus, 8 tanító elemi osztályban és 16 tanár a felső tagozaton. Egy titkár és 4 kisegítő személyzet tartozik még az iskolához.

– Mindannyian, pedagógusok, gyerekek, szülők nagyon várjuk a tanévkezdést, és abban reménykedünk, hogy minden visszatér a normális kerékvágásba. Annak érdekében, hogy ez meg is valósuljon, igyekszünk minden óvintézkedést megtenni, az elvárások szerint eljárni, hogy megelőzzük a vírus továbbterjedését. Az elmúlt időszakban homloklázmérőt, fertőtlenítőszereket, tisztítószereket, cipőfertőtlenítő tálcákat vásároltunk, kijelöltük a ki- és bemenetel útvonalát, minden tanteremben egyszemélyes padokat helyeztünk el, hogy lehetővé tegyük a fizikai távolságtartást, de el kell mondanom, hogy fel vagyunk készülve a hibrid oktatási módra is – közölte az igazgatónő.

K.M.