Mon. Jul 22nd, 2024

Sárga riasztást adtak ki 20 megye hegyvidéki térségére; országszerte nagyon hideg lesz a következő napokban

Jelentős mennyiségű havazásra és megerősödő szélre vonatkozó sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) húsz megye hegyvidéki térségére.

Az előrejelzések szerint kedd 23 órától szerda 18 óráig a Bánság déli, Erdély déli és keleti részén, valamint a Déli- és a Keleti-Kárpátokban jelentős mennyiségű hó hullhat, és 50-60 km/órás széllökések várhatók. 1500 méteres magasság fölött 80-90 km/órás sebességgel is fújhat a szél, felkavarva a havat és 100 méter alá csökkentve a látótávolságot.

A sárga riasztás a következő megyékre érvényes: Fehér, Brassó, Dâmboviţa, Máramaros, Szeben, Argeş, Buzău, Gorj, Maros, Suceava, Bákó, Krassó-Szörény, Hunyad, Neamţ, Vâlcea, Beszterce-Naszód, Kovászna, Hargita, Prahova és Vrancea.

A szakemberek szerint ugyanakkor kedden 21 órától csütörtök 10 óráig országszerte nagyon hideg lesz, és helyenként csapadék is várható.

A keddről szerdára virradó éjszaka a délnyugati, a központi és az északkeleti országrészben, valamint a hegy- és dombvidéken havazni fog, helyenként – főleg a hegyvidéki térségekben – jelentős friss hóréteg képződik.

Szinte mindenhol megélénkül a szél, 45-55 km/órás, a hegyekben több mint 70 km/órás széllökések várhatók.

Az évszakhoz képest nagyon hideg lesz országszerte, éjszaka fagypont alá csökken a hőmérséklet. A hideg idő április 10-éig, szombatig kitart.