Sat. Nov 28th, 2020

Sajtótájékoztatón kérték az RMDSZ parlamenti képviselőjelöltjei az oktatási intézmények bezárásának felülvizsgálatát

Az iskolák szükségtelen bezárásáról és az online oktatás beláthatatlan következményeiről beszélt nagyváradi sajtótájékoztatóján Szabó Ödön és Oltean Csongor, az RMDSZ két Bihar megyei képviselőjelöltje november 10-én.

Szabó Ödön képviselő, az oktatási bizottság alelnöke rámutatott: a járványhelyzet jelenlegi állapotában ilyen drasztikus lépésre nem volt szükség. A szigorító intézkedések előtt az iskolák csaknem 70%-a működhetett zöld, illetve sárga forgatókönyv szerint, ezek fele pedig olyan településeken található, ahol nem kellett semmilyen korlátozást bevezetni, a fertőzöttségi ráta nem érte el az 1,5 ezreléket. Kiemelte továbbá, a tavaszi felmérések adatai egyértelműen azt tükrözik, hogy a bezárás tovább növeli a vidék–város, illetve a jobb és hátrányos körülmények között élő gyerekek közti szakadékot.

Hangsúlyozta továbbá: a kormány is elismerte, hogy az iskolák nem fertőző zónák, a diákok 0,05%-a fertőződött meg, a tanároknál ez az arány 0,66%, tehát egyértelmű, hogy a tanintézmények esetében működtek a leghatékonyabban a járvány terjedése elleni intézkedések.

Oltean Csongor rámutatott, más országokban például sikerült hatékonyan kezelni a problémát. „Az EU más tagállamaiban szigorú intézkedések mellett folyik az oktatás. A diákok egészségügyi felügyelet alatt állnak, reggel szűrővizsgálatot végeznek rajtuk, és aki bármilyen tünetet mutat, azt azonnal tesztelik. Ha pozitív lett az eredmény, akkor helyezik elkülönítésbe, valamint felkutatják a kontakt személyeket”.

Szakmailag értelmezhetetlen, hogy miképpen lehet online írásoktatást végezni az óvodások és kisiskolások esetében. Vagy mit csinálnak azok a pedagógusok, akik összevont osztályokban tanítanak? Már eleve az is nagy kihívás, hogy a jelenlévő diákok között differenciáltan történjen a feladatok leosztása. Véleményem szerint online ez szinte lehetetlenség” – fejezte be gondolatait Szabó Ödön.

Oltean Csongor elmondta, számára nagyon nehéz elmagyarázni a három- és hatéves kislányainak – akik alig várták a tanévkezdést –, hogy egyik napról a másikra bezár az óvoda, és miért nem találkozhatnak a barátaikkal.

Több fiatallal beszéltem a téma kapcsán. Egyértelmű, hogy a bezárás nem csak az oktatást, de a közösségi életet is befolyásolja.  Az iskolában tanulják meg a társadalom szabályait, a viselkedési normákat, az egymáshoz való viszonyulást, tehát alapvetően a társas élet alapszabályait. Az ember közösségi lény, ami különösen érvényes a diákokra. Az pedig nem közösségi élmény számukra, ha képernyőn keresztül tartják a kapcsolatot” – folytatta.

Arra kérjük a kormányt, hogy minden iskolában és óvodában, ahol a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi, kezdjék újra az oktatást 9. osztályig. Egyes iskolák bezárásáról, ahol ez indokolt, a helyi önkormányzatok és megyei tanfelügyelőség véleményét kikérve a megyei sürgősségi bizottság (Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă) döntsön! – összegezte Oltean Csongor.

rmdsz.ro