Tue. Jul 16th, 2024

Romániának jól kidolgozott terve van az euróra való áttérés kapcsán; a kitűzött határidő 2024

Romániának nagyon jól kidolgozott terve van az euróra való áttérésről, és a kitűzött határidő továbbra is 2024, jelentette ki Eugen Teodorovici pénzügyminiszter az eurócsoport (Eurogroup), valamint az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek (Ecofin) informális ülése előtt, amely Bukarestben zajlik pénteken és szombaton Románia uniós elnökségének égisze alatt.
Románia kitűzte a határidőt az euró való áttérés megvalósítása kapcsán, és ez a határidő 2024. ,,Erre vonatkozóan nagyon jól kidolgozott terve van az országnak, a kormány múlt év decemberében fogadta el azt. Mi tartjuk magunkat ehhez a tervhez, megvalósítjuk célkitűzéseinket, ahogy mindig is tettük” – mondta a pénzügyminiszter.
Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az EU Tanácsában egy irányelvvel kapcsolatosan zajló vitáról, amely értelmében kvótákat vezetnének be az alkoholt tartalmazó vagy dohánytermékek jövedéki adójára, Eugen Teodorovici azt válaszolta, hogy a vita ,,nagyon intenzív”, és nem hiszi, hogy ,,a közeljövőben” sor kerülne adóemelésre.
Az európai pénzügyminiszterek informális ülése kapcsán Teodorovici hangsúlyozta, a napirend egyik kényes témája a munkaerőmigráció, amely mind országos, mind nemzetközi viszonylatban gondokat okoz.
A miniszter kifejtette, Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke is utalt Románia versenyképességére ezen a téren. Teodorovici szerint azonban ezt a mutatót pont a munkaerő – mind a szakképzett, mind a szakképzetlen – migrációja ronthatja le.
,,A mai nap történelmi pillanat az ország számára. Ma szervezzük meg Bukarestben először az Ecofin ülését. Bukarest gyakorlatilag két napra az Európai Unió pénzügyi fővárosává válik” – szögezte még le a pénzügyminiszter.
A Bukarestben zajló Eurogroup- és Ecofin-üléseken Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke (aki biztosi minőségében a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért is felelős), Günther Oettinger, a költségvetésért és emberi forrásért felelős európai biztos és Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért, adó- és vámügyekért felelős biztos képviseli az Európai Bizottságot.

agerpres.ro