Wed. Sep 27th, 2023

Románia tartsa be az EU-s vállalásait

A marosvásárhelyi Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület valamint a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület azt szeretné elérni, hogy Románia tartsa be az EU-s vállalásait, azaz hogy ne csökkenjen a gyepek területe országos szinten. A kiadásaik fedezésére közel 250 ezer eurót nyertek a Norvég Alapból. Romániában ijesztő ütemben tűnnek el a gyepterületek, pedig a 2007-es EU-csatlakozáskor az ország azt vállalta, hogy teljes egészében megőrzi a gyepterületeit. Míg 14 évvel ezelőtt az ország mezőgazdasági területeinek harmada volt gyep, ebből 1,53 millió hektár kaszáló és 3,33 millió hektár legelő. 2013-ban a statisztikai hivatal adatai szerint a 3,33 millió hektár legelő több mint fele, 1,87 millió hektár volt közösségi gyep. 2007 és 2014 között a legelők aránya 1,7%-kal csökkent.

A Milvus Csoport és a szatmárnémeti EKE azt is tervezi, hogy összeállít egy kötelezettségszegési eljáráshoz szükséges dossziét, ugyanis tapasztalataik szerint számos Natura 2000-es területen szüntették meg a gyepeket, és ezáltal közösségi jelentőségű élőhelyek vesztek el.

„A gyepeknek fontos szerepük van mind a biodiverzitás megőrzésében, mind a klímaváltozás elleni harcban, ugyanis számos fajnak szolgálnak élőhelyül és – az erdőkhöz hasonlóan –, nagy mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg” – hangsúlyozzák a természetvédők.

Sütő Attila