Wed. Jul 24th, 2024

Románia határozott lépéseket tesz az embercsempészet felszámolására

Sajnos Románia nem teljesíti maradéktalanul az embercsempészet felszámolására vonatkozó minimum követelményeket, de jelentős erőfeszítéseket tesz ebbe az irányba. Nemcsak külön költségvetést különített el erre az ország, de a jogszabályokat szigorította az elmúlt másfél évben, illetve az áldozatok támogatása és védelme területén szükséges szolgáltatásokat is bővítette. Bár a tavalyi adatok azt mutatják, hogy a jelenség csökkenőben van, a mintegy 794, emberkereskedés gyanújával indított kivizsgálásból, 506 büntetőjogi eljárás született és végül 175 bűnöst ítélt el az igazságszolgáltatás. A jelenség azonban sokkal hangsúlyosabb ennél. Szakmailag megalapozott, határozott és széleskörű fellépésre van szükség Romániában az állami intézmények részéről, illetve szorosabb együttműködésre a támogató szolgáltatásokat biztosító civil szervezetekkel” – mutatott rá Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a parlament külügyi bizottságának elnöke azon a parlamenti Biztonságpolitikai és Hírszerzési Fórumon, amelyet idén 22-ik alkalommal szerveztek meg július 6-8 között, ezúttal Bukarestben. A parlamenti Biztonságpolitikai és Hírszerzési Fórum rendszeresen tart ilyen találkozókat országgyűlési képviselők és kormánytisztviselők számára szerte a világon. Az idei bukaresti fórumon többek között az ukrajnai háborúról, a diplomácia jövőjéről, a védelem, a biztonság és az információs kihívásokról, a kiberbiztonságról, az 5G-ről, az embercsempészetről és a terrorizmusról vagy az energiabiztonságról tárgyaltak. A fórum elnöke az amerikai politikus és vállalkozó, Robert Pittinger.

Biró Rozália felszólalásában elmondta, hogy Románia határozott lépéseket tett az embercsempészet felszámolására azt követően, hogy 2019-ben visszaminősítette az országot az Amerikai Egyesült Államok jelentése, és bár még mindig sok a tennivaló, látványos előrelépést lehet észlelni úgy intézményi, mint a civil szervezetek szintjén: „Célunk egy olyan rendszer meghonosítása Romániában, amely jó, nemzetközi gyakorlatokra alapszik és érdemben nyújt segítséget a jelenség mielőbbi visszaszorítására. Sajnos ez a jelenség nem áll meg az országhatároknál, ezért kezdeményeztem, hogy létrehozzuk az Európai Unió tagállamaival együttműködésben azt a munkacsoportot, amely az emberkereskedelem visszaszorítása céljából tevékenykedik a nemzetközi példára alapozva. Ennek a rendszernek a romániai meghonosítására hoztuk létre ma ezt a munkabizottságot.”

Biró Rozália ezt követően rámutatott néhány aggasztó adatra is. Elmondta, hogy 2021-ben összesen 313, embercsempészet áldozatául esett személynek nyújtottak támogatást az illetékes állami intézmények, amelyből 189 kiskorú gyermek volt, és ebből 174 lány: „aggasztó adatok birtokában vagyunk, az áldozatul esett kiskorúakból csupán 46-ot sikerült újra beiskolázni, megadva az esélyt számukra a társadalomba való beilleszkedéshez”.

A Fórumon továbbá az Ukrajnában elkövetett agresszió kapcsán elfogadtak egy állásfoglalást, amely alapján arra kérik az ENSZ tagállamokat, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság egy ad hoc törvényszéket állítson fel az Oroszország által Ukrajnában elkövetett agresszió kivizsgálására.