Wed. May 29th, 2024

,,Röhög az egész osztály”, – avagy nevessünk másképp –

Bevallom, végigbogarásztam az évek során számtalan, a ,,Röhög az egész osztály”-ról írt cikket. Talán, ezzel a nosztalgiázással indul minden új évben a Mihai Eminescu Általános Iskola által szervezett vetélkedő. Mi volt az elmúlt években? Mire építhetünk, rakhatunk egy új téglát? Mik voltak a tanulságok, mi az, amit megtarthatunk, mi az amit jó volt kipróbálni extrém különlegességként, de repetát nem kérünk belőle. Megakadt a szemem egy bekezdésen: ,,Álmodtam egy világot magamnak. Egy világot, ahol z-generációs diákjaink félreteszik digitális eszközeiket, kikérik hamuba sült pogácsáikat és felvértezve korosztályukra jellemző furfangos észjárással és rafinált humorral elindulnak kitaposatlan világkereső útjukra…”.

És lám, új társadalmi életformánk kikényszerítette versenyünktől is, hogy z-generációs diákjaink ne félretegyék, hanem elővegyék digitális eszközeiket. A virtuális valóságban szervezett versenyünkre 26 diák küldött be videófelvételt, a megye négy iskolájából. Sajnos a járványhelyzetre való tekintettel, az idei tanévben a versenyfelhívásból kimaradt a diákok örökös kedvence, a színdarab. Viszont a beküldött kisfilmeket végignézve kétség sem férhet ahhoz, hogy az új, szabályok közé szorított életformánk nem hagyott nyomot a gyerekek vershez, meséhez való hozzáállásán. A határozottság mögött megbújó mosoly, a lelki egyensúlyt sugalló bátorság, a huncutságot jelentő jókedv az idén is kísérői voltak a versenynek.

A diákok kiváló versmondó és történetmesélő képességét szakmai zsűri értékelte. Kovács Tünde magyar szakos tanárnő, Szabó Erika logopédus és Sólyom Andrea tanítónő vállalták, hogy szakmai szemmel minősítik és méltatják a diákok teljesítményét.

Vidám versek kategóriájában az első díjat Kupás Milán, a második díjat Szabó Vivien Malvina kapta, akik a Mihai Eminescu Általános Iskola diákjai (felkészítő tanáruk: Boda Erzsébet). A harmadik díjon Fazakas Júlia Lea, a Simion Bărnuțiu Általános Iskola diákja (felkészítő tanára: Pataki Ida) osztozott Lázár Rebekával, a Mihai Eminescu Általános Iskola tanulójával (felkészítő tanára: Boda Erzsébet). Dicséretben részesült: Dobroi Viktória, a Szilágysámsoni Szikszai Lajos Általános Iskola diákja (felkészítő tanára: Almási István), Klein Alíz, a Szilágycsehi Gyulaffy László Általános Iskola diákja (felkészítő tanára: Márkus Gabriella), valamint Biró Artúr, a Simion Bărnuțiu Általános Iskola tanulója (felkészítő tanára: Pataki Ida).

Humorral fűszerezett mesék kategóriájában az első díjat Dull Anna, a második díjat Misinszki Petra, a harmadik díjat Vincze Dina kapta. Dicséretben részesült Lázár Rebeka. Ők a Mihai Eminescu Általános Iskola diákjai, felkészítő tanáruk: Boda Erzsébet.

Gratulálunk a versenyben résztvevő diákoknak, bátorságukért, kitartásukért, fejlődni- akarásukért, a minőségi irodalom iránti szeretetükért. Köszönet illeti a Communitas Alapítványt, a verseny anyagi támogatásáért. Továbbá hálánkat szeretnénk kifejezni mindazoknak, akik az irodalmi vetélkedőt az idén is életre keltették, tartalommal megtöltötték, színvonalát fenntartották és emelték. Köszönjük a befektetett energiát a szervezőknek, a felkészítő tanároknak, a zsűritagoknak, a versenyre izgalommal készülő diákoknak. Munkájuk jóvoltából széles mosollyal és vidámsággal a szívünkben zárhattuk be a rendkívüli körülmények között szervezett vetélkedő ajtaját, azzal a reménnyel, hogy nemsokára ismét lehetőségünk lesz szélesre tárni kapuit, immár hagyományos módon és az idei év szép emlék marad krónikánkban, mint extrém különlegesség.

Kósa Andrea