Tue. Apr 23rd, 2024

RMDSZ: Vincze Loránt az EP Kisebbségi Munkacsoportjának társelnöke

Vincze Lorántot, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjét választották az Európai Parlament (EP) Kisebbségi Munkacsoportjának társelnökévé – tájékoztat a szövetség csütörtöki közleménye.

Az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportja csütörtökön Brüsszelben tartotta alakuló ülését. Ezen a munkacsoport társelnökévé választották Vincze Lorántot, az RMDSZ EP-képviselőjét, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökét. Mellette Gál Kinga fideszes EP-képviselő – akit immár a negyedik alkalommal választották egyhangúlag a munkacsoport társelnökévé – és Francois Alfonsi, korzikai francia zöldpárti képviselő látják el a társelnöki feladatokat ebben a ciklusban.

A Kisebbségi Munkacsoport az EP-ben közös fellépést biztosít a hagyományos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmében.

Vincze Loránt az alakuló ülésen kifejtette: új társelnökként eltökélt célja, hogy a munkacsoport kisebbségi szempontból eddig is meghatározó szerepét tovább növeljék.

,,Elképzeléseim között szerepel a képviselők aktívabb részvétele a kisebbségi szempontból fontos jogalkotási javaslatok kidolgozásában. Célunk, hogy a nemzeti, őshonos kisebbségek számára kedvező jogszabályok szülessenek az Európai Unióban. A munkacsoport támogatása meghatározó lesz a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag jövőbeli sorsát illetően is” – idézi a képviselőt a közlemény.

Az alakuló ülésen jelen lévő képviselők a következő időszak legfontosabb tennivalójaként a Minority SafePack sikerre vitelét határozták meg – írja a dokumentum.

agerpres.ro