Wed. Sep 27th, 2023

RMDSZ: új kerékpárutak építése érdekében pontosítunk a jelenlegi jogszabályokon

Törvénymódosítást dolgozott ki és iktatott a parlamentben az RMDSZ a kerékpárutak pontos definiálására és kategorizálására. Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, a törvénytervezet egyik kidolgozója elmondta, hogy erre a pontosításra azért volt szükség, mert a jelenlegi jogrendszer nem tér ki a kerékpárutak pontos definiálására, így az önkormányzatok nem tudtak EU-s vagy más hazai támogatásokat lehívni annak érdekében, hogy bővítsék a kerékpárutakat.

A törvénymódosítást Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, Fejér László Ödön, az RMDSZ szenátusi frakcióvezető-helyettese, Benedek Zakariás, a Szövetség képviselőházi frakcióvezető-helyettese és Jakab Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke dolgozta ki.

Benedek Zakariás szállításügyi szakpolitikus a módosítás kapcsán elmondta, hogy ezentúl úgy, ahogyan a közutakat, a kerékpárutakat is három kategóriába sorolnák: „hasonlóan a közutakhoz a kerékpárutakat is három kategóriába sorolnánk: helyi, megyei és országos jelentőségűek. Ennek értelmében az országos jelentőségű kerékpárutak állami tulajdonban lennének, a megyeiek a megyei tanácsok, a helyi jelentőségűek pedig a polgármesteri hivatalok tulajdonában lennének”. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese rámutatott arra is, hogy a törvénymódosítás egy új fogalmat vezet be a romániai jogrendszerbe, éspedig a kerékpárral közlekedőknek szánt utakat, amelyek eddig csak biciklisáv néven szerepeltek.

Fejér László Ödön, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője kiemelte: „a rendelkezések nyomán könnyebben építhetnek kerékpárutakat a helyi, megyei vagy országos intézmények, ami nemcsak környezetkímélő közlekedésre, hanem biztonságos és egészséges közlekedésre egyaránt teremt lehetőséget.”

rmdsz.ro