Thu. Apr 18th, 2024

RMDSZ: támogattuk a BTK összhangba hozását az Alkotmánnyal

„Az Alkotmánybíróság döntéseit kötelezően be kell emelni a román jogrendbe, a parlament ennek a feladatnak tett eleget ma a szenátusban. Megszavaztuk azokat a módosításokat, amelyek több mint 30 pontban módosítják a Büntetőtörvénykönyv előírásait az Alkotmánybíróság javaslatai értelmében. A tervezetből minden olyan rendelkezés kikerült, amelyeket alaptörvénybe ütközőnek minősített az Alkotmánybíróság, ezért az RMDSZ szenátusi frakciója megszavazta” – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, azt követően, hogy a parlament felsőháza elsőházként szavazta meg Büntetőtörvénykönyv módosítását.

 Az igazságügyi törvények módosítására létrehozott különleges parlamenti bizottság, kedden, április 17-én fogadta el a büntetőtörvénykönyv módosításról szóló jelentést, a szakbizottsági munkálatok alatt minden olyan cikkelyt töröltek, amelyek idáig alkotmányellenesek voltak, így csak azok a cikkelyek maradtak benne, amelyek kiállták az alkotmányossági próbát.

Császár Károly, az RMDSZ Maros megyei szenátora, a parlament felsőházának jogi bizottságának tagja emlékeztetett arra, hogy a Büntetőtörvénykönyv módosítását tavaly júliusban szavazta meg a parlament, majd ezt megtámadták az alkotmánybíróságon. „Jelenleg a parlamentnek, csak azokat az Alkotmánybíróság által javasolt módosításokat kellett összhangba hoznia a törvénnyel, amelyek alkotmányossági óvást következtében születtek. Kizárólag csak az alkotmánybírósági döntésben szereplő cikkelyére vonatkozó javaslatokat lehetett módosítani úgy, hogy azok ne ütközzenek az ország alapokmányába” – mutatott rá a szenátor.

A Büntetőtörvénykönyv módosításáról első házként szavazott a szenátus, a végső döntést a képviselőház hozza meg.

RMDSZ-tájékoztató