Thu. Feb 29th, 2024

RMDSZ: nem értünk egyet a háztáji sertéstartást szabályozó miniszteri rendelettel

Seres Dénes parlamenti képviselő elmondta, az állatvédelmi hatóság közvitára bocsátott egy olyan rendeletet, amely ellehetet­lenítené a sertéstartást faluhelyen.

Az RMDSZ frakciója, parlamenti csoportja felháborodását fejezte ki ezzel kapcsolatban, nem ért egyet az előírással, mely szerint, a falvakon csak saját használatra lehetne disznót tartani és tilos lenne ezek szaporítása. Mindezzel akadályoznák a sertéstenyésztést, mert az országban talán egy helyen, Arad megyében található egy olyan farm, ahol szaporítással foglalkoznak, ezért a malacok beszerzése nagyon nagy nehézségbe ütközne.

Az állategészségügyi miniszteri rendelet többek között előírja, hogy nem szabad disznót tartani keres­kedelmi célra, a szálas takarmányt és gabonát a beszállítástól számítva 30 napig, a szalmát 90 napig kellene tárolni felhasználás előtt.

Az RMDSZ frakciója nem ért egyet a rendelettel, ezért megpróbálnak mindent megtenni ellene. A képviselő kiemelte, már felvették a kapcsolatot a szakminisztériummal, hogy megoldást találjanak az ügyben. Mint tudjuk, Romániában a falvak el vannak öregedve, a jövedelemforrás nagyon korlátozott, kicsik a nyugdíjak, ezért sokan disznót tartanak, a disznóvágás pedig hagyomány. A falvakon élők a család részére vagy eladásra tartják a sertést, ezzel pótolván saját jövedelmüket.
,,Meglepő ez a fajta intézkedés, amit azzal ma­gyaráznak, hogy a sertéspestis elleni védekezés érdekében vezetnék be, bár tudjuk, hogy a betegség fő hordozója a vaddisznó, ezért a vaddisznóállományt kellene megsemmisíteni vagy korlátozni. A közvitára bocsátott állategészségügyi miniszteri rendelettel nem értünk egyet, és megpróbáljuk mindenféleképpen megakadályozni” – nyilatkozta a képviselő.

Kulcsár Mária