Wed. May 29th, 2024

RMDSZ: megkönnyítjük a határ menti ingázók dolgát és új román-magyar határátkelőket javasolunk

A határ menti ingázók jogállását szabályozza az az RMDSZ-es törvénytervezet, amely mellett döntött ma a szenátus plénuma. A tervezet értelmében azok a személyek, akik Romániában élnek, és naponta vagy legalább hetente hazajönnek, de az ország határain kívül, például Magyarországon dolgoznak, ingázói okiratot kapnának a megyei illetékes hatóságoktól, amennyiben az RMDSZ tervezetét a képviselőház is jóváhagyja. A tervezet azokra is vonatkozik, akik például Magyarországon laknak, de Romániában dolgoznak – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Az okiratot a családtagok is kikérhetik, a külföldi munkavállalás idejére vonatkozna, és jelentősen megkönnyítené a határátkelést részleges határlezárás esetén például – tette hozzá a frakcióvezető.

A tervezet továbbá tíz határátkelő üzembeléptetését írja elő, a javaslat értelmében a parlament a belügyminisztériumot arra kötelezné, hogy 2021 januárjától Arad megyében Ottlaka – Elek, Kisvarjas – Dombegyház, Feketegyarmat – Dénesmajor illetve Nagylak – Csanádpalota között, Bihar megyében, Érsemjén – Bagamér, Biharfélegyháza – Pocsaj és Körösszeg – Körösnagyharsány között, illetve Szatmár megyében Szárazberek – Garbolc, Horea – Ömböly és Nagypeleske – Zajta között új határátkelőket nyisson meg. „Az út készen áll a határ mindkét oldalán, az infrastruktúra adott, a román állam mégsem nyitotta meg a határátkelőket. Az RMDSZ által javasolt megoldás csökkentené a jelenlegi járványügyi helyzet miatt túlzsúfolt határátkelők forgalmát” – zárta Cseke Attila.

RMDSZ.ro