Wed. May 29th, 2024

RMDSZ: kijavítottuk az önkormányzati segélynyújtás értelmezhető jogi feltételeit

Világos törvényi előírások mentén adhatnak a rászorulóknak sürgős segítséget az önkormányzatok. A szenátus plénuma elfogadta ma azt az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosítást, amely kijavítja az értelmezhető előírásokat, így megelőzhetjük a számvevőszék által kirótt büntetéseket – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A frakcióvezető elmondta: tűzvész, árvíz, vagy hasonló vészhelyzet esetén a kormány, vagy akár az önkormányzat, a helyi tanács döntése alapján, sürgősségi segítséget nyújthat a bajba jutott embereknek pénzügyi támogatás formájában. A hatályos törvénykezés azonban értelmezhetőnek bizonyult, tette hozzá Cseke Attila, így számos esetben a számvevőszék utólag megbírságolta az önkormányzatokat. „A ma elfogadott RMDSZ-es javaslat kijavítja a törvénykezési hiányosságot, így a rászorulók egy átlátható elszámolási rendszer mellett kaphatnak segítséget anélkül, hogy a helyi önkormányzat a számvevőszék változó értelmezésének legyen kitéve” – hangsúlyozta Cseke Attila.

A segélyt kérvényezni kell, és nyilatkozatban kell felelősséget vállalnia a kérelmezőnek azért, hogy a sürgősségi helyzet valóban fennáll. Továbbá, a kérelmező szociális helyzetét egy szociális munkásnak kell kivizsgálnia, majd ezt követően állapíthatják meg a segély szükségességét, áll a ma elfogadott tervezetben. Erről a képviselőház is dönt, majd ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

RMDSZ-tájékoztató