Tue. Jun 18th, 2024

RMDSZ: hivatalos dokumentumban kell rögzítenie a kormánynak a munkaügyi törvényhez képest előírt munkaszüneti napokat és azok pótlását

Döntéshozó fórumként fogadta el ma délben a képviselőház plénuma az RMDSZ törvénykezdeményezését, amely arra kötelezi a kormányt, hogy legkésőbb év elejéig határozza meg azokat az ünnepnapokat követő vagy megelőző munkaszüneti napokat, amelyek nem szerepelnek a munkaügyi törvénykönyvben, valamint azokat a napokat is, amikor ezek a munkaórák pótlásra kerülnek.

 Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi farkcióvezető-helyettese a szavazást követően elmondta: „nem  csak a munkavállalókat érintette kellemetlenül, hanem a vállalkozói szférának sem kedvezett, amikor egyik napról a másikra a kormány munkaszüneti napokat hagyott jóvá kormányrendeletek által. Éppen ezért az RMDSZ kezdeményezte, hogy ezen napokat minden év elején egy törvényes dokumentumban rögzítse a kormány az előreláthatóság jegyében”.

Dr. Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a törvénytervezet kidolgozója rámutatott arra, hogy a kormánynak ezután legkésőbb minden év január közepéig egyetlen kormányhatározattal meg kell meghatároznia  azokat az állami szektorban  hivatalos munkaszüneti napokat, amelyekről nem rendelkezik a munkaügyi törvénykönyv, de előreláthatóan munkaszüneti nappá nyilvánítanának. Hasonlóképpen meg kell határoznia  azokat a napokat is, amikor ezek a munkaórák pótlásra kerülhetnek : „az RMDSZ-nek sikerült elfogadtatnia egy olyan tervezetet, amely a tervezhetőséget és az előreláthatóságot szolgálja, ennek eredményeként minden vállalkozó és munkavállaló időben szerezhet tudomást, hogy az adott évben mikor számíthat munkaszüneti napra az állami szektorban, mikor fogják azokat bepótolni. Ez a tervezhetőbb családi programalakítást, a magán és állami szektorban dolgozó szülők programjának jobb összehangolását, az adminisztráció jobb működését és a vállalkozók számára kiszámíthatóságot fog jelenteni”.

A törvény az államelnöki kihirdetést és a Hivatalos Közlönyben történő megjelenését követően lép hatályba, ennek eredményeként 2020 januárjában a kormánynak alkalmaznia kell ezen jogszabályt.