Fri. May 31st, 2024

RMDSZ: hamis állítás, hogy az elektromos rollerek és kerékpárok esetében kötelező a beíratás és az időszakos műszaki vizsga 

Az elmúlt napokban számos félrevezető információ látott napvilágot arról, hogy az elektromos rollereket és kerékpárokat ezentúl a Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatalnál (RAR) kell bejegyezni. Ennek előzménye, hogy a múlt héten az államelnök kihirdette az RMDSZ által kezdeményezett törvényt, amely lehetővé teszi a kevesebb, mint 25 kilométer/órás sebességgel közlekedő elektromos járművek forgalomba íratását. Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, a törvénytervezet kidolgozója elmondta, hogy a hazai jogrend eddig nem tette lehetővé a kisebb, elektromos turista- vagy éppen bányában használatos minibuszok törzskönyveztetését Romániában, amely más európai uniós országokban bevett gyakorlatnak számít, ezért a Szövetség törvényt dolgozott ki erre, amelyet az államelnök kihirdetett.

 „A központi média már a törvénytervezet kidolgozásakor is folyamatosan arról tájékoztatott, hogy az RMDSZ kötelezővé tenné az elektromos rollerek és kerékpárok beíratását és időszakos műszaki vizsgáját, holott ez a kezdeményezés nem erről szólt. Az elektromos rollerek és kerékpárok használatát a 13/2020-as számú sürgősségi kormányrendelet 12-es cikkelye szabályozza, és egyértelműen kimondja, hogy nem kell törzskönyvvel és kötelező műszaki vizsgával rendelkezniük” – mutatott rá Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Hangsúlyozta, hogy az RMDSZ a nyugati országokban már sok éve jól működő gyakorlatra keresett egy törvényes megoldást, mégpedig az elektromos, kevesebb mint 25 kilométer/órás sebességgel közlekedő minibuszok beíratására, amely eddig nem volt lehetséges.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője továbbá rámutatott arra is, hogy a múlt héten kihirdetett törvény nem csak az elektromos minibuszok beíratását teszi lehetővé, hanem a T1-es kategóriába sorolható traktorokét is. Ezzel a lehetőséggel azok a gazdák élhetnek, akik 2020. április 30-ig vásároltak ilyen járművet. „Romániában több mint félezer olyan gazda van, akik különböző pályázati források sikeres lehívása révén T1-es traktorokat vásároltak, azonban ezeket nem tudták beíratni Romániában. Az RMDSZ ezeken a gazdáknak is segít azzal, hogy a törvényben egy hat hónapos határidőt szabott ezeknek a járművek beíratására” – taglalta az RMDSZ sikerét Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Az RMDSZ által kidolgozott 260/2020-as számú törvény érvényben van, az államelnök kihirdette és megjelent a Hivatalos Közlönyben is.

rmdsz.ro