Tue. Apr 23rd, 2024

RMDSZ-eredmények a 2019-es állami költségvetés törvényében

Fontos erdélyi fejlesztésekre és beruházásokra kértünk támogatásokat az idei állami költségvetésből az előzetes egyeztetések és a parlamenti vita során. Mindezek megtalálhatók a költségvetést szabályzó törvényben. Ezért az RMDSZ parlamenti csoportja megszavazta a 2019-es év állami költségvetést szabályzó törvényt a végszavazáson.

 

1 millió lejt különítettünk el a magyar közoktatás intézményesülésének kiteljesedésére

 • Egy millió lejjel támogatja a román állam az éves költségvetéséből az anyanyelven zajló oktatás szakmai hátterét biztosító, intézményes formát öltő kisebbségi részlegek, irodák létrehozását és működését.
 • Az RMDSZ munkájának eredményeként 500 ezer lejt fordít a 2019-es állami költségvetésből a kormány a Neveléstudományi Intézet kisebbségi irodájának csíkszeredai létrehozására, valamint működésére.
 • Szintén 500 ezer lej értékben támogatja az állam a Kolozsváron létrehozandó, kisebbségi oktatás fejlesztését szolgáló Országos Értékelési és Vizsgáztatási Központ létrehozását. Ez a két intézmény kisebbségekkel foglalkozó részlegeinek a létrehozása rendkívül fontos az anyanyelven zajló oktatás fejlesztése szempontjából, hiszen nemcsak intézményes hátteret biztosít az anyanyelven zajló közoktatás számára, hanem szakmai hátteret is.

 

50,5 millió lejt korszerű könyvtárak, tanintézmények és közösségi létesítmények finanszírozására

 • Szatmár Megye Tanácsa 12 millió lejt fordíthat idén arra, hogy új ingatlanba költöztesse a megyei könyvtárat.
 • Bihar megyében az RMDSZ által kezdeményezett és elindított kisvárosokban tanuszodákat létesítő program támogatására idén közel 36 millió lejt különített el a Szövetség az állami költségvetésből.
 • Sepsiszentgyörgy önkormányzatának további 1 millió lejjel egészítik ki költségvetését a multifunkcionális sportkomplexum megépítésére. Ez azt jelenti, hogy idén az RMDSZ közbenjárására 2,5 millió lejt fordíthatnak erre a beruházásra.

 

300 lejes gyermeknevelési pótlékot a 2 éven aluliaknak, és 150 lejes pótlékot a 2 éven felülieknek

 • 2,13 milliárd lejjel nagyobb pénzalap áll a gyermeknevelési pótlék fizetésére. Ezt azt jelenti, hogy 2 éves korig 300 lejt, 2 év felett 150 lejt fognak kapni gyermekeink: a gyermekpénz értékét növelő módosításához az RMDSZ szavazatai biztosították a többséget.

 

2, 6 milliárd lejt a családorvosi rendelők működésére

 • 438 millió lejjel sikerült megemelnie az RMDSZ-nek azt a pénzkeretet, amelyet eredetileg a kormány családorvosok számára irányzott elő az éves költségvetés-tervezetében a szaktárcával folytatott egyeztetések nyomán.
 • A kormánykoalícióval folytatott egyeztetések nyomán az RMDSZ-nek sikerült 2,625 milliárd lejre emelnie a családorvosi rendelők működésére elkülönített éves pénzalapot. A Szövetség nyomására az elmúlt két évben a családorvosi rendelők 48,3%-kal kapnak többet az állami költségvetésből, mint azt eredetileg előirányozták.

 

Több mint 80 millió lejt korszerű és modern kórházak létesítésére

 • Az RMDSZ-nek a kormánykoalícióval folytatott egyeztetések során több mint 80 millió lejt sikerült elkülönítenie az erdélyi kórházak orvosi berendezéseire, eszköztárak bővítésére, valamint modernizálására.
 • 15 millió lejt különítettünk el a zilahi kórház korszerűsítésére és eszköztárának bővítésére;
 • 22,5 millió lejt kap két Maros megyei kórház. Ebből a marosvásárhelyi sürgősségi kórház 8 millió lejt, ez a szaktárca saját fejlesztési költségvetésébe került bele, valamint a megyei kórház költségvetése 14,5 millió lejjel egészült ki, amit korszerűsítő munkálatokra költhetnek;
 • 12,7 millió lejt különítettünk el a Sepsiszentgyörgyön működő sürgősségi megyei kórház modernizálására, valamint az orvosi berendezések és eszköztár bővítésére;
 • 30,6 millió lejt kap a Csíkszeredában működő sürgősségi megyei kórház modernizálásra, valamint az orvosi berendezések és eszköztár bővítésére. Ezeknek az összegeknek a kétharmadát a kórház korszerű felszerelésére, valamint egyharmadát modernizálásra, építésre lehet fordítani.

 

Közel 35 millió lejt az erdélyi repterek korszerűsítésére és építésére

 • Az RMDSZ munkájának eredményeként külön pénzalapot különítenek el a marosvásárhelyi reptér további fejlesztéseire, valamint a brassói reptér megépítésére.
 • 11,280 millió lej a marosvásárhelyi reptér modernizálására,
 • 23 millió lej a brassói reptér megépítésére. Ez a javaslat egy RMDSZ-PSD együttműködés révén született meg, amely értelmében 10 millió lejjel járul hozzá Kovászna megye, valamint 13 millió lejjel Brassó megye a brassói reptér megépítéséhez az állami költségvetésből kiutalt összegekből, a Szövetség kezdeményezésére.

 

Több mint 1,2 milliárd lej az autópályák építésére, megyei és helyi utak karbantartására az eredeti tervekhez képest

 • A kormánykoalícióval folytatott egyeztetések eredményeként sikerült elérni, hogy idén, ‘89 után először biztosítja a kormány a szükséges pénzalapokat a 2019-re betervezett autópályák építésére az állami költségvetésből. Az RMDSZ az egyeztetések és a parlamenti vita alatt az alábbi összegekkel emelte meg az eredeti költségvetésben szereplő számokat:
 • plusz 538 millió lejt az észak-erdélyi autópálya megépítésére. Az RMDSZ munkájának eredményeként négyszeresére emelték az eredeti tervhez képest az észak-erdélyi autópálya építéséhez szükséges pénzalapot.
 • plusz 38 millió lej a Marosvásárhely-Jászvásár közötti autópálya építéséhez szükséges dokumentáció előkészítésére,
 • plusz 165 millió lej a Lugos-Déva útszakasz megépítésére,
 • plusz 17,5 millió a Nagyszeben- Fogaras útszakasz tervezésére,
 • plusz 178 millió lej a Torda- Szászsebes útszakasz megépítésére,
 • plusz 300 millió lejt a megyei és helyi utak karbantartására.

 

Egy kiszámítható és fenntartható társadalombiztosítási költségvetésre szavazott az RMDSZ

A parlament ülése az éves társadalombiztosítási költségvetést is megszavazta. Az RMDSZ következetes, kiszámítható és egy jól működő szociális rendszert elősegítő költségvetésre szavazott.  A ma elfogadott társadalombiztosítási költségvetés közelebb viszi Romániát az igazságos és méltó nyugdíjazási rendszer bevezetéséhez, forrásokat biztosít azokra a szociális szolgáltatásokra, amelyekből százezrek mindennapi élete függ. A parlamenti vita során az RMDSZ többször is hangsúlyozta: szükség van a szociális referenciaérték aktualizálására, hiszen ezt a létfontosságú küszöbértéket 2008 óta nem igazították a gazdasági változásokhoz, és emiatt számos rendellenesség mutatkozott a mindennapi gyakorlatban.

 

RMDSZ-tájékoztató