Mon. Oct 2nd, 2023

RMDSZ: elérhetővé tesszük az orvosi szolgáltatásokat a vidéken és elszigetelt településeken élők számára

Döntéshozó fórumként szavazta meg a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely mobil egészségügyi központok létrehozását teszi lehetővé vidéki településeken. Ezzel az intézkedéssel általános és szakorvosi kivizsgálást, szűrőprogramokat biztosítanak azoknak, akik földrajzi elszigeteltségük, vagy akár szociális helyzetük miatt nem férnek hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Csép Éva-Andrea, Maros megyei parlamenti képviselő kifejtette, hogy az RMDSZ is részt vett a törvénykezdeményezés kidolgozásában azért, hogy a vidéken, elszigetelt településeken, valamint a kirekesztett közösségekben élő személyek számára is elérhető legyen a szakorvosi kivizsgálás. Ezzel csökken a vidék és város közötti szakadék. Romániában jelenleg közel 300 településen nincs háziorvos. A lakosság több mint negyvenöt százaléka vidéken él, ahol korlátozott az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, ezáltal az egészségügyi problémák időben történő diagnosztizálása is csökken, sok esetben a betegek földrajzi elszigeteltségük miatt nem kapják meg időben a megfelelő kezelést.

„A ma megszavazott törvénykezdeményezéssel megtettük az első lépéseket annak érdekében, hogy mobil orvosi ellátásban részesüljenek az elszigetelt területeken élő személyek, akik mindeddig nem juthattak könnyedén hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz, gondolunk itt a kevés lakossal és kevésbé megfelelő lakhatási körülményekkel rendelkező településekre. Elsőbbséget fognak élvezni a mobil orvosi ellátásban a várandós anyák, a gyerekek, az akut- és krónikus betegségben szenvedők, de ugyanakkor részesülni fognak ezekben a szolgáltatásokban a családorvossal, személyi igazolvánnyal vagy egészségügyi kártyával nem rendelkező személyek, valamint a kiskorú anyák is” – nyilatkozta a képviselő.

A munkaügyi és szociális védelmi bizottság alelnöke, a törvénytervezet egyik kezdeményezője ismertette a program további előnyeit: a szakorvosok és rezidensek által nyújtott orvosi kivizsgálás díjmentes, tehát semmilyen anyagi hozzájárulás nem szükséges a páciens részéről. A településen berendezett mobil egészségügyi központokban nemcsak az általános és periodikus szakorvosi kivizsgálásra nyílik lehetőség, hanem szűrővizsgálatok elvégzése is lehetővé válik. „Az egészségügyi problémák időben történő felderítésének elmulasztása ideiglenes vagy teljes munkaképtelenséget is vonhat maga után, ezért fontos, hogy a prevencióra is jelentős figyelmet fordítsunk és támogassunk minden olyan kezdeményezést, amely közösségünk egészségügyi jólétét és az orvosi szolgáltatásokhoz való könnyebb hozzáférést biztosítja” – emelte ki Csép Éva-Andrea.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően és a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után lép érvénybe, a hozzátartozó módszertant 45 napon belül dolgozza ki az illetékes szaktárca.