Fri. Jul 12th, 2024

RMDSZ: a választási törvénynek a szavazati jog biztosítását kell szolgálnia, nem lehet néhány nap alatt összecsapni

„A Parlament három nap alatt tárgyalja a választási törvény módosítását. A legutóbbi módosítást több hónapos, megfontolt bizottsági munka előzte meg. Visszaélésre és a szavazás befolyásolására adna lehetőséget az a törvénytervezet, amelyet ma tárgyalt a szenátus plénuma. A választási törvény módosításának szükségességével egyetértünk, de jelenlegi formájában nem tudjuk támogatni a javaslatot, hiszen az számos aggályos előírást tartalmaz” – jelentette be hétfőn, Bukarestben, Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. A felsőház plénuma a külföldi szavazás szabályozására vonatkozó törvény módosításáról tárgyalt.

A tervezet azt írja elő, hogy a külföldi szavazókörzetek elnökei megnövelhetik a szavazó biztosok számát, annak érdekében, hogy minél többen leadhassák voksukat a szavazás napján. „Amennyiben a pecsétek és a szavazófülkék száma nem nő, nem tud több választópolgár szavazni akkor sem, ha megnöveli a bizottsági tagok számát a szavazókörzeti elnök. Meglátásunk szerint ez az előírás nem a kijelölt célt szolgálja” – érvelt az RMDSZ-es szenátor.

A belföldi körzetekre vonatkozó jelenlegi szabályozás szerint lejegyzik a pótlistára iratkozók személyazonossági adatait, amit a voksoló aláír – ezt a kitételt a ma tárgyalt javaslat már nem írná elő. „A külföldi körzetek esetében elektronikus rendszert ír elő a tervezet. Amíg Románia nincs felkészülve arra, hogy az elektronikus szavazási adatbázis kibernetikai biztonságát szavatolja, meglátásunk szerint nem támaszkodhat kizárólag arra a szavazási rendszer” – mondta.

A Szövetség szenátorai módosító javaslatokat fogalmaztak meg a törvénytervezethez, annak érdekében, hogy a fent említett hibákat kiküszöböljék. A módosításokat a bizottság elutasította, ennek következtében az RMDSZ-es szenátorok tartózkodtak a plénumi szavazáson. A tervezetet a képviselőház plénuma is megvitatja, végső döntést az alsóház hoz.

RMDSZ-tájékoztató