Mon. Dec 11th, 2023

RMDSZ: a román külügy helytelenül járt el az úzvölgyi ügy kapcsán – a Szövetség megszavazta a miniszter elleni indítványt

A román külügy kötelessége lett volna az úzvölgyi ügy kapcsán betartatni a katonatemetőkre vonatkozó két állam közötti egyezményt, hívta fel a figyelmet kedden, a szenátus plénumában Novák Csaba Zoltán. „A román külügy mulasztása, hogy az úzvölgyi katonai temető ügyében nem kérte számon a román kormánytól a Magyarország és Románia között megkötött, a katonatemetőkre vonatkozó egyezmény betartását. A romániai magyar közösség felháborodása jogos: a szaktárca nem tett eleget kötelességének, és nem tanúsított hajlandóságot a konfliktus feloldására, amikor megtagadta a Magyarországról érkező párbeszédre való felkérést” – mondta el az RMDSZ szenátora azt követően, hogy a Szövetség szenátorai megszavazták a Teodor Meleșcanu külügyminiszter ellen benyújtott indítványt.

A felsőház külügyi bizottságának RMDSZ-es tagja hozzátette: a külföldi szavazás nem megfelelő szervezéséért is a szaktárcavezetőt terheli felelősség. A román külügy ugyanakkor csúfos vereséget szenvedett azáltal, hogy Románia nem szerezte meg az ideiglenes tagságot az ENSZ Biztonsági Tanácsában, emelte ki Novák Csaba Zoltán a felsőház plénumában. A EU-s, illetve a NATO-hoz való csatlakozás óta nem tud felmutatni kiemelkedő eredményt a külügyminisztérium, értékelte az RMDSZ-es törvényhozó.

RMDSZ-tájékoztató