Fri. May 31st, 2024

RMDSZ: a pénzügyminisztérium mielőbb dolgozzon ki egy gazdaságélénkítő javaslatcsomagot

,,Az országnak valós pénzügyi megoldásokra van szüksége mielőbb ahhoz, hogy a gazdaság beindulhasson a szükségállapotot követően. A pénzügyminiszter által az elmúlt időszakban hozott intézkedések számos kérdést vetnek fel azáltal, hogy öntörvényűen, a parlamentet megkerülve bocsátja ki az országot rendkívül nagymértékben befolyásoló rendeleteket” – fogalmazott Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a pénzügyi szaktárca vezetője ellen benyújtott egyszerű indítvány vitáján, május 11-én.

A törvényhozó beszédében kiemelte, hogy bár az RMDSZ számos intézkedéssel nem ért egyet, a jelenlegi járványhelyzetben nem lenne szabad politikai instabilitást eredményezni azzal, hogy a pénzügyminiszter menesztését kérik. Ezért az RMDSZ képviselői nem fognak részt venni az indítvány szavazásán. „A pénzügyminiszter deficites intézkedéseinek lajstromát mind ismerjük. A szükségállapot ideje alatt láthattuk, hogy azoknak a vállalkozásoknak sem teremtette meg a szükséges működési és támogatási feltételeket, amelyek fontos szerepet töltöttek be ez idő alatt. Ráadásul csak kamatos kamattal tette lehetővé a hitelek halasztását úgy az állampolgárok, mint a vállalkozások számára. Folyamatosan figyelmen kívül hagyja a parlament javaslatait, holott megoldást nyújtottunk a vállalkozások által bérbe vett ingatlanok bérének kifizetésének halasztására, és a kamatos kamat eltörlésére is” – fogalmazott a törvényhozó.

Benedek Zakariás azt nehezményezte, hogy mindmáig egyetlen olyan javaslattal sem állt elő a tárcavezető, amely megoldást nyújtana a munkahelyek hiányára, valamint újraindítaná az országos gazdaságot a járványhelyzetben: „Arra kérjük a pénzügyminisztert, hogy mielőbb valós megoldásokkal, konkrét gazdaságélénkítő javaslatcsomaggal, a parlamenttel konzultálva jöjjön az állampolgárok elé. Mutasson be olyan cselekvési tervet, amely reális megoldásokat nyújt a jelenlegi gazdasági krízisre” – zárta beszédét Benedek Zakariás képviselő.

RMDSZ-tájékoztató