Fri. May 31st, 2024

RMDSZ: a közpénz szabályos elköltése a cél, nem az önkormányzatok és közintézmények ellehetetlenítése

A Számvevőszék működését szabályozó előírásokat módosítja az a tervezet, amelyről döntőházként szavazott ma a szenátus plénuma. Az RMDSZ által megfogalmazott módosítás értelmében ezentúl az önkormányzatoknak, állami intézményeknek esélye lesz kijavítani az észlelt rendellenességeket, még mielőtt büntetőeljárást indítanának ellenük – jelentette be Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor.

Antal Lóránt szenátor, a felsőház gazdasági bizottságának tagja hozzátette: a Szövetség által javasolt másik fontos módosítás értelmében a Számvevőszék éves jelentésében feltünteti a gyakori, hasonló eseteket, és javaslatokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy szabályszerűen bonyolíthassa minden közintézmény a közpénzből finanszírozott beszerzéseket és befektetéseket.

„A Számvevőszék sokszor ellenségként tekintett az önkormányzatokra. Az új törvénnyel meg akarjuk ezt változtatni, a cél a közpénz szabályos elköltése, nem az önkormányzatok működésének ellehetetlenítése kell legyen. Az új szabályozásnak köszönhetően az eligazítás, a szakmai együttműködés is része lesz a Számvevőszék és az intézmények közötti kapcsolatnak” – nyilatkozta Antal Lóránt, majd hozzátette: az önkormányzatok egyszeri alkalommal véleményezést kérhetnek az ellenőrző intézménytől a közbeszerzési folyamat beindítása előtt, elkerülve ezáltal az utólagos büntetést.

A tervezet továbbá azt is előírja, hogy az uniós gyakorlathoz hasonlóan az intézmény igazgatóinak mandátuma legtöbb 8 évre szólhat, a fellebbezéseket pedig nem bonyolíthatja ugyanaz a személy, aki az eredeti rendellenességet észlelte és a büntetést kirótta.

A tervezet az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

RMDSZ-tájékoztató