Thu. Apr 18th, 2024

RMDSZ: a kormánypárt nem hajlandó szavazat alá bocsátani fontos törvénytervezeteket, mert nincs parlamenti többsége

A helyi közösségek számára fontos módosításokat javasolt az RMDSZ a turizmust szabályozó törvénytervezethez, mutatott rá Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor. A felsőház gazdasági bizottságának tagja hozzátette: a javaslatok értelmében a turisztikai települések költségvetése egészülne ki abból az 1 százalékos adóból, amelyet a vendégek fizetnének be a szállásköltséggel együtt, és amelyből utakat, közvilágítást, helyi beruházásokat lehetne finanszírozni, illetve a köztisztasággal és hulladékgazdálkodással kapcsolatos költségeket lehetne fedezni. Az Európai Unió több tagállamában működik a city tax rendszer, egészítette ki Antal Lóránt, majd hozzátette: a turisták és szállodaipar így közvetlen módon hozzájárulhat a meglátogatott települések gondozásával kapcsolatos költségekhez.

A javaslatok továbbá a kalandparkok jogállását is magukba foglalták, az RMDSZ a képviselőházban is fenntartja javaslatait.

A javaslatokat a szakbizottság elfogadta, a kormánypárt azonban megakadályozta, hogy a felsőház plénuma döntsön a módosított tervezetről. „Nem tudják biztosítani a többséget, ezért nem hajlandóak szavazat alá bocsátani a törvénytervezeteket, és akadályoztatják a demokratikus törvényalkotást” – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. A szenátor figyelmeztetett: a közigazgatási törvénykönyv tervezetének is ez lehet a sorsa a következő hetekben, a törvényhozó véleménye szerint ez elfogadhatatlan.

RMDSZ-tájékoztató