Fri. May 31st, 2024

RMDSZ: a kormány tartsa be a törvényt, duplázza meg a gyermekpénzt!

Az RMDSZ határozottan elítéli, hogy a kormány a mai napig nem azonosította be a szükséges pénzalapokat ahhoz, hogy a gyermekpénz értékét megemelje, ahogyan azt a parlament által elfogadott törvény szavatolja. Mi több, kidolgozta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely elhalasztja a gyermekpénz megemelését előíró törvény életbelépését 2020. február helyett, 2020. augusztusra. 

Csép Éva Andrea, az RMDSZ munka- és szociális ügyekért felelős szakpolitikusa a sürgősségi kormányrendeletet elutasító törvénytervezet parlamenti vitáján elmondta, az RMDSZ nem ért egyet a gyermekpénz megemelésének halasztásával, ezért megszavazza a sürgősségi kormányrendelet elutasítását. „Megengedhetetlen, hogy ismét a családok és a gyerekek azok, akik a politikai csatározások elszenvedői. Egy rendkívül fontos törvényről van szó, a kormánynak kötelessége megtalálni a pénzforrást a gyermekpénz megemelésére. Éppen ezért az RMDSZ támogatja azt a törvénytervezetet, amely hatályon kívül helyezi a megemelt gyermekpénz augusztusig való elhalasztását előíró kormányrendeletet” – fogalmazott Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője.

A kormánynak kötelessége életbe léptetni a parlament által megszavazott, a gyermekpénz növelését előíró törvényt, amely értelmében 2 éves, vagy fogyatékkal élő gyerekek esetében 3 éves korig 600 lejt, 2−18 év között 300 lejt és 3−18 év között fogyatékkal élő gyerekeknek pedig 600 lejre nőne az állami támogatás.

RMDSZ-tájékoztató