Mon. Jun 24th, 2024

Rendkívül magas a román részvétel – veszélyben az 5 százalék

A Központi Választási Iroda 19 órakor közvetített jelentése alapján az országos részvétel 43,7 százalék (külfölddel együtt), ami jelentősen magasabb, mint a korábbi EP-választásokon, illetve a 2016-os parlamenti választáson. Az RMDSZ becslései alapján a magyar részvétel továbbra is elmarad az országos részvételtől, ellentétben a korábbi választásokhoz képest, amelyeken erre az időpontra kiegyenlítődött a különbség. Az erdélyi, magyarok által jelentős arányban lakott megyék közül Szatmár, Kovászna és Hargita megyékben számottevő a lemaradás az országos átlaghoz képest.

A BEC 19 órás jelentése alapján az országos részvétel 43,7 százalék (külfölddel együtt), ami jelentősen magasabb mint a korábbi EP-választásokon, illetve a 2016-os parlamenti választáson.

• Becsléseink szerint a magyar részvétel továbbra is elmarad az országos részvételtől, 42,9 százalékra becsülhető.

• A magyar részvétel továbbra is elmarad az országostól, ellentétben a korábbi választásokhoz képest, amelyeken erre az időpontra kiegyenlítődött a különbség.

• Az erdélyi, magyarok által jelentős arányban lakott megyék közül Szatmárban, Kovásznában és Hargitában számottevő a lemaradás az országos átlaghoz képest.