Sun. Jun 16th, 2024

Rendezvényeink az Ady Endre Emlékév alkalmából

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza Könyvtára a 2019-re meghirdetett Ady Endre Emlékév, a költő halálának 100. évfordulója tiszteletére versmondó versenyt és esszépályázatot hirdet középiskolás diákok számára.

A két meghirdetett oktatási-kulturális programmal elsősorban a 100 éve elhunyt Ady Endrére kívánunk emlékezni, népszerűsítve költészetét, munkásságát a diákok, pedagógusok, könyvtárosok körében. A másik lényeges célja az oktatási-kulturális programnak az Ady Endre irodalmi műveinek olvasására, elemzésére, elmélyülésére való ösztönzés.

I. A versmondó versenyre jelentkező diákoknak két vers előadásával – egy kötelező és egy szabadon választott – kell készülniük. A verseny kötelezően megtanulandó verse az Új vizeken járok című költemény. Az Ady Endre versmondó verseny a magyar költészet napja alkalmából áprilisban, 2019. április 8-án kerül megrendezésre a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza nagy aulájában.

A bejelentkezéseket Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyékből (a versenyző diák neve, osztály, intézmény, helység, megye, felkészítő pedagógus neve) 2019. március 29-ig a következő elérhetőségekre várjuk: ajka.mardirosz@ccd.eduhr.ro és 0725-218.264.

II. A „Nem kellenek a megálmodott álmok” című esszépályázat arra hívja a középiskolás fiatalokat, hogy az Ady-idézetből, illetve Ady Endre költészetéből kiindulva fogalmazzák meg gondolataikat utánzás és eredetiség, hagyománykövetés és újítás témájában.

Az esszék beküldési határideje 2019. március 29., péntek, a következő e-mail címre: ajka.mardirosz@ccd.eduhr.ro.
Formai követelmények: 2-5 A4-es oldal, Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1,5-ös sorköz.
Az esszépályázatra erdélyi középiskolások jelentkezhetnek, a nyertesek ünnepélyes díjazására az Ady Endre versmondó verseny keretében kerül sor 2019. április 8-án.

Mindkét kategóriában értékes könyvcsomagok várnak a nyertesekre.