Tue. Apr 23rd, 2024

Regisztrálni kell Ferenc pápa csíksomlyói látogatására

A pontifex.ro honlapon kell bejelentkezniük mindazoknak, akik részt szeretnének venni Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói miséjén – jelentették be a szervezők egy szerdai kolozsvári sajtótájékoztatón.

Amint Oláh Zoltán kanonok, a pápalátogatás sajtófelelőse elmondta: a regisztráció március elsejétől kezdődik, és március 31-ig tart. Valamennyi regisztrált személy e-mailben vonalkódos belépőt kap, amelyet ki kell nyomtatnia, és amely nélkül nem juthat be arra a több mint tízhektáros védett területre, amelyet a csíksomlyói hegynyeregben biztonsági okokból elkerítenek a hatóságok.
A szervezők arra buzdítottak, hogy az érdeklődők lehetőleg csoportosan, a plébániáknak megfelelően jelentkezzenek, és csakis tömegközlekedési eszközökkel jöjjenek Csíksomlyóra. Május 31-től Csíkszeredába már csak az engedéllyel rendelkező, csoportokat szállító gépkocsik juthatnak be. A bekerített területre csakis beléptető kapukon keresztül, biztonsági ellenőrzés után juthatnak be a zarándokok. Magukkal vihetnek tábori széket, esernyőt, élelmiszert, gyógyszert, és vizet, fél literes flakonokban. Nem lehet viszont a csomagban, olló, bicska vagy más szúró, vágó eszköz, és gyúlékony vagy robbanékony anyag.
Oláh Zoltán elmondta: szeretnék a rendezvény imádságos jellegét megőrizni, ezért arra kérte a zarándokcsoportokat hogy csakis a templomi lelkiségi zászlóikat hozzák magukkal, és ne hozzanak olyan zászlót vagy feliratot, ami a zarándoklat szellemétől idegen.
A kanonok azt is bejelentette: a pápai szentmise szertartása latin nyelvű lesz, Ferenc pápa olaszul fog prédikálni magyar szinkrontolmácsolással, az énekek magyarul hangzanak majd el. Az egyház román és angol tolmácsolást is biztosít, amit mobiltelefonon lehet majd hallgatni. A csíksomlyói pápai szentmisét élőben közvetíti a román közszolgálati televízió.
A kolozsvári sajtótájékoztatón Böcskei László nagyváradi római katolikus püspök beszélt a látogatás lelki vonatkozásairól. Úgy vélte: Ferenc pápa látogatása “ölelés és bátorítás”, “ajándék és kihívás” is egyben. Úgy vélte: a pápa erdélyi látogatásával köszöni meg azoknak a hűségét, akik a kommunista diktatúra idején hosszú éveket töltöttek börtönben, és életüket is adták a hitükét. Valószínűnek tartotta ugyanakkor, hogy a pápa bátorító üzenetet hoz erdélyi híveinek.

 

Ráhangolódni a látogatásra

Böcskei László szerint a zarándokoknak rá kell hangolódniuk a látogatásra, és az eseménynek következményei is kell, hogy legyenek.
Arra az újságírói kérdésre, hogy kizökkentheti-e a látogatás a holtpontról az államosított egyházi javak visszaszolgáltatásának ügyét, a püspök kijelentette: a pápa nem ügyintézőként érkezik az országba, de a Vatikán állam fejeként az állami főméltóságokkal is megbeszéléseket folytat. Így lehetősége van arra, hogy megnevezze azokat a fájó pontokat, amelyekben az állami vezetőktől várja a megoldást.
Böcskei László újságírói kérdésre elmondta: Márton Áron püspök boldoggá avatási folyamata egy belső procedúra szerint zajlik, amelyet a pápa nem változtathat meg. Ez azonban nem akadálya annak, hogy az erdélyi hívek kifejezzék: mennyire vágynak a püspök boldoggá avatására.
Oláh Zoltán az MTI kérdésére kijelentette: egyelőre sem romániai, sem magyarországi állami méltóságok nem jelentették be részvételi szándékukat a csíksomlyói pápai misén. A kanonok szintén kérdésre kijelentette: a látogatás minden bizonnyal azt a korábban elindított folyamatot is segíti, mely végén a Csíksomlyói búcsú felkerül az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a védett szellemi kulturális örökségeket rögzítő listájára.

(MTI)