Fri. Jul 12th, 2024

Rászoruló gyermekek számára nappali foglalkoztató központokat hozhatnak létre az önkormányzatok

50 millió euróból 150 nappali foglalkoztató központ létrehozására vagy fejlesztésére pályázhatnak az önkormányzatok. A nehéz körülmények közt élő családokat támogató beruházások az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) valósulnak majd meg. Ezek energiahatékony épületek lesznek, és megnyitásuk után maximum nyolc hónapig ezek működését is fedezni lehet a projektből. 

Az RMDSZ kormányzati eszközökkel is támogat minden olyan erőfeszítést, amely a családok, a gyermekek jólétét biztosítja, ez a program is hiánypótló, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek családban nevelkedjenek, hogy csökkenjen azoknak a kiskorúaknak a száma, akik a szülők nehézségei miatt állami gondozásba kerülnek.

Itt a gyermekek meleg ebédet kapnak, pedagógusok segítségével elvégezhetik a házi feladatokat és szükség esetén pszichológiai tanácsadásban is részesülhetnek. A pályázatok elbírálásában prioritást élveznek azok a veszélyeztetett kategóriába tartozó települések, amelyek a Világbank idei felmérésében szerepelnek.

Jelenleg 10 városból háromban nincsenek ilyen jellegű foglalkoztató központok, vidéki településeken pedig még ennél is kevesebb központ és szakember van.

A pályázatokat a Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium hirdette meg, a helyi önkormányzatoknak partnerei lehetnek a magán szociális szolgáltatók is.

A projekteket két hónapon át lehet benyújtani, 2023. január 9-ig, kizárólag elektronikus formában itt.

A pályázati útmutató elérhető itt.