Mon. Apr 15th, 2024

Raed Arafat: A Ro-Alert riasztórendszer révén a veszélyes meteorológiai jelenségeket is jelezni fogják

A szélsőséges meteorológiai jelenségekről is értesítik ezentúl a lakosságot a RO-Alert riasztórendszeren keresztül – közölte csütörtökön Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője.
Arafat arról tájékoztatott, hogy egyelőre csak a véleményezés fázisában van az a jogszabály, amely a RO-Alert rendszer működését fogja szabályozni, addig bizonyos átmeneti jellegű protokollumok alapján működtetik a rendszert.
Elmondta, az Országos Meteorológiai Szolgálattal (ANM) az a megállapodás született, hogy heves viharok, jégeső és más, veszélyes meteorológiai jelenségek közeledtét is jelezni fogják az érintett régió lakosságának a RO-Alert rendszer révén.
Ehhez az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU), az ANM és a DSU közreműködésére van szükség, amelyet május 6-áig meg kell valósítani – tette hozzá a belügyi államtitkár.
Az elképzelés szerint a meteorológiai előrejelzési központ és az országos katasztrófavédelem között kizárólag ezt a célt szolgáló telefonvonalat hoznak létre, így a lehető legrövidebb időn belül továbbítani tudják majd a riasztást.
Arafat a belügyminisztérium székhelyén találkozott csütörtökön az ANM és az IGSU képviselőivel.

agerpres.ro