Mon. Feb 26th, 2024

R. Weber: Meg kell vizsgálni, hogy feltöltő kártyákra vonatkozó kormányrendelet tiszteletben tartja-e az alkotmánybíróság döntését

Meg kell vizsgálni, hogy feltöltő kártyákra vonatkozó kormányrendelet, amely szerint pre-pay kártyákat csak személyi igazolvánnyal lehet vásárolni, tiszteletben tartja-e az alkotmánybíróság döntését a személyi adatok tárolására vonatkozóan – mondta szerdai sajtóértekezletén Renate Weber, a Nép Ügyvédje.

A Renate Weber emlékeztetett: a Nép Ügyvédje már korábban is foglalkozott a személyes adatok tárolásával, és az alkotmánybíróságnak is van vonatkozó határozata: ki, hol tárolhatja és használhatja az adatokat, és milyen hosszú ideig. Azóta ugyan megjelent az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, ‘de az sem szabályoz minden részletkérdést’.

Nelu Barbu kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy a kormány 1000 lejről 5000 lejre növelte a 112-es egységes segélyhívószámra beérkezett hamis riasztásokért kiszabható bírság felső határát, illetve 500 lejről 1.500 lejre az alsó határát.

Hozzátette, az elfogadott jogszabály értelmében ‘a mobiltelefonos feltöltőkártyákat (pre-pay kártyák) ezentúl csak a vásárló személyazonossági igazolványának a felmutatása nyomán lehet beszerezni. Ez az előírás 2020. január elsején lép hatályba, 2020. szeptember elsejétől pedig a mobilszolgáltatóknak tilos lesz ilyen kártyákat eladni olyan személyeknek, akik nem igazolják magukat.

,,Azok a személyek, akik rendelkeznek már pre-pay kártyával, vagy 2019. december 31-éig vásárolnak egyet, kötelesek lesznek 2020. szeptember elsejéig elküldeni a szolgáltatónak a személyi adataikat” – szögezte le Nelu Barbu. Hozzátette, hogy a személyes adatokat az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírásainak megfelelően kezelik.

agerpres.ro