Mon. Oct 2nd, 2023

„Passzív ellátás”: a szociális ellátórendszer jelenleg a munkakerülést támogatja leginkább

Az elmúlt években megnőtt a rászorulók, és azon gyermekek száma, akiknek szociális szolgáltatásokra van szükségük. A közösség egy része elöregedőben van, ezért a szociális problémákra mielőbb eredményes és gyors megoldást kell találni. Mindebben nagy szerepet kapnak az önkormányzatok, a civil szervezetek és egyházak.

Makkai Péter, a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium államtitkára, aki lelkészként 20 éve a szociális szférában dolgozik, és a Diakónia Alapítvány Kovászna megyei alapítója, e témában tartott tájékoztatást a Szilágy megyei polgármestereknek, szociális szolgáltatást nyújtó vezetőknek, hogy a jövőben minél hatékonyabban dolgozhassanak, és megoldást találjanak a felmerülő problémákra, hiszen intézményes és finanszírozási gondok vannak e téren.

Seres Dénes parlamenti képviselő elmondta, az önkormányzatoknak fontos szerepük van e területen a problémák kezelésében, „hiszen a mi időseink, gyermekeink részesülnek ezekből a támogatásokból, és mi vagyunk azok, akik segíthetünk, ezt pedig úgy kell megszerveznünk, hogy eredményesek legyünk a jövőben”.

Romániában nem kis összeget fordítanak szociális támogatásokra, Szilágy megyének havonta 5 millió eurót utal az állam a megyei ellátottak számára, viszont ennek elosztása nem a megfelelő módon történik – hangsúlyozta a képviselő, mert mint mondta, többnyire nem a rászorulók, a betegek, a sérültek kapják a szükséges támogatást. Nagyon sok esetben a segély a munkakerülést támogatja, munkaképes emberek támaszkodnak erre, ebből akarják eltartani családjukat, miközben ez nem a társadalom, hanem a családfő feladata. Az országban a rendszerrel van baj, ezt kell átszervezni, mert bár a támogatás jelentős, az elosztás módját megfelelően kell kidolgozni.

Az országos és a Szilágy megyei szociális helyzetről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Passziv-ellatas-a-szocialis-ellatorendszer-jelenleg-a-munkakerulest-tamogatja-leginkabb honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.