Sun. Apr 2nd, 2023

Partiumi Kincses Pince

Az év legszínesebb borászati rendezvényét tartják a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezésében.

A Kincses Pince nevet viseli az Augustfesttel párhuzamosan tartott rendezvény, amelyre a legjobb boraikkal érkeznek Nagykárolyba a Kárpát-medence meghatározó magyar pincészetei. Az augusztus 6-án és 7-én a Károlyi-kastély parkjában tartott eseményen jelen lesznek felvidéki, muravidéki, vajdasági, magyarországi, erdélyi, partiumi, valamint a Baranya háromszögben tevékenykedő borászatok is.

A Magyarország Agrárminisztériuma által támogatott rendezvény célja megmutatni a sokszínűséget, ami a Kárpát-medence borai nyújthatnak, köszönhetően a különböző mikroklímáknak, termőtalajoknak, valamint a helyi borászathoz köthető szokásoknak, hagyományoknak. Cél továbbá – minőségi borok kóstolása mellett – a közösségformálás és hagyományteremtés, lehetőséget nyújtva borászainknak és látogatóinknak kapcsolatteremtésre, tapasztalatcserére is.
Régiónkban mindezidáig még nem volt ilyen formában, ekkora jelentőségű és rangú boros tematikájú rendezvény, ennyi borvidék, ennyi különleges szőlőfajta nem képviseltette magát egyszerre egy helyen.

 Ezen a rendezvényen Szilágyságot a kémeri Fort Silvan borászat fogja képviselni, akinek borai a közelmúltban két arany minősítést is kapott, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének első ízben szervezett Ópálosi borversenyén.

A szilágysági szőlőtermelési hagyományok és a hely adottságai ösztönözték arra a pincészetet, hogy szőlőt telepítsenek a Magura aljában meghúzódó Kémer község napsütötte dűlőjére. A pincészetnek 33,5 hektár telepített területe van, ami a hagyományos szőlőtermő vidékektől eltérő, aránylag hűvös klímájú 47-es északi szélességi fokon helyezkedik el.

A Fort Silvan névből a ,,Fort,, erődöt jelent, erőd ami a szőlőművelés végvárát jelenti.

A szőlők hűvös égövben érlelődnek, így a szőlő lassúbb érésű és ebből adódóan aromáit jobban el tudja raktározni. Ennek köszönhetően boraik kiegyensúlyozottabbak, magas savtartalmuk miatt egyedi aromájúak és az ásványi anyagok gazdagsága egy jellegzetes ízvilágot biztosít.

Kóstolja meg a Fort Silvan borait a Partiumi Kincses Pince rendezvényen Nagykárolyban, augusztus 6-án és 7-én!

Bővebb információkért a térségi falugazdászoknál érdeklődhetnek!

Sütő Attila