Thu. Jun 20th, 2024

Paradicsom- és a fokhagymatermesztést támogató programokat hagy jóvá a kormány

A zöldségtermesztőket támogató két intézkedést hagy jóvá szerdai ülésén a kormány – jelentette be a kormányülés elején Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő rámutatott, idén 50 millió eurót szánnak az úgynevezett Paradicsom programra, amelyet harmadszorra hirdetnek meg, és nagy érdeklődésre tart számot. Míg 2017-ben nyolcezer gazda részesült a de minimis támogatásban, tavaly megkétszereződött a kedvezményezettek száma, meghaladva a 16 500-at.

,,Idén útjára indítunk egy ehhez hasonló kezdeményezést a hazai fokhagymatermesztés ösztönzése céljából” – mondta Dăncilă, hozzátéve, hogy háromévesre tervezték a programot, amelyre idén kétmillió eurót szán a kormány.

A miniszterelnök azt is elmondta a kormányülés sajtónyilvános részén, hogy a hét elején 300 millió eurót utaltak Romániának az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból az országos vidékfejlesztési program támogatására, és március első napjaiban újabb 175 millió euró érkezik az országba.

,,Ha ezeket az összegeket hozzáadjuk a 2017-2018-ban kapott hatmilliárd euróhoz, kiderül, hogy az Európai Unió országai közül Románia a harmadik helyen áll a 2014 és 2018 között mezőgazdasági befektetésekre és vidékfejlesztésre lehívott támogatások volumene tekintetében, Franciaország és Németország mögött, 48 százalékos lehívási rátával” – nyomatékosította a kormányfő. (agerpres)